Ûze Gazette

            2019-2020 / nummer 8

            21 mei 2020

Ter overweging
Iemand van onze leden bezorgde deze tekst ter overweging in deze bizarre tijd…
Mijmeringen in coronatijd

Iemand stuurt het me door. Een videoke van een guitig manneke dat zichzelf fotoshoppend heeft vermomd als een lachende breedsmoelkikker. Hij vertelt dat, terwijl bij ons toiletpapier en pasta gehamsterd wordt, ze in Duitsland worst en kaas aan het hamsteren zijn. Waarom ? Voor de “worst case scenario”. Ik zit te schuddebuiken van het lachen en zal het nog meerdere malen afspelen.

De zware besmettingscijfers en overlijdens zijn nog niet echt tot me doorgedrongen.
We zitten nu wel min of meer opgesloten in ons kot maar dat zal wel niet voor lang zijn. Er is trouwens ieder jaar toch een kleine griepepidemie die we zonder al te veel kleerscheuren doorkomen ? Maar de situatie verergert stapsgewijs en vanuit het buitenland komen heel alarmerende berichten. Neen, dit is geen gewoon griepje. Dat wordt me stilaan heel duidelijk en ik betrap me erop geen enkel coronabericht op radio en TV te willen missen. Na het VRT journaal onmiddellijk overschakelen naar “De afspraak” met Bart Schols op Canvas wordt stilaan dagelijkse routine. Marc Van Ranst wordt geleidelijk aan een soort familielid waar ik met vertrouwen naar opkijk.

Ik neem de lift naar beneden om boodschappen te doen. Wanneer ik beneden kom staan Frans en Magda te wachten om naar boven te gaan. Niettegenstaande hun reeds respectabele leeftijd doen ze een klein sprongetje naar achter als ik gezwind uit de lift stap. Zij behoren tot de kwetsbare groep en beseffen dit duidelijk. Aan de ingang van het warenhuis krijg ik door een jobstudente plastieken handschoentjes aangereikt en wordt mijn winkelkarretje ontsmet. Binnen zijn al heel wat mondmaskertjes te zien. Mensen wringen zich in ongemakkelijke houdingen bij het elkaar passeren tussen de rekken. Ineens ziet de wereld er heel anders uit.

Wat doet dit met mij ? Me laten verlammen door angst lijkt me niet echt zinvol. Toch maar een keertje meer de handen wassen want op deurklinken overleeft corona een aantal uren.
Dat beestje gaat mij toch ook niet te pakken krijgen ? Eventjes het hoofd koel houden. Het coronavirus dat er op het grote VRT nieuws scherm bijna lieflijk uitziet heeft geen pootjes en ik zie ook geen vleugels. Springen kan het dus niet en al zeker niet vliegen. Het heeft druppeltjes vloeistof nodig om zich van mens tot mens te laten transporteren. Of een deurklink of zo. Dat stelt me wat gerust en ik besluit om toch maar niet onmiddellijk tot de orde van de gemaskerden toe te treden. Anderhalve meter afstand … ja dat moet.

Ik ben nu veel alleen. Gelukkig zijn er de sociale media die het gevoel van eenzaamheid toch wat temperen. Praten via Whatsapp, Skype en Messenger kan gelukkig nog. Heel geregeld zijn er momenten waarop ik mezelf tegenkom.
Het wandelen in het zo goed als verlaten stadscentrum voelt heel bizar aan. Ik stap de trappen op naar de Heilig Bloed Basiliek. Ik ben er de enige aanwezige en zit achteraan te genieten van de gregoriaanse gezangen die door de halfduistere kerk weerklinken. Ik besef dat dit een uniek moment is dat ik (hopelijk) na deze coranacrisis nooit meer zal meemaken. Hier alleen kunnen zitten zonder toeristen. Een ongelooflijke rust daalt over me neer. Coronastress trekt zich even terug in de coulissen van mijn brein.

Terug thuis gekomen zie ik dat er een nieuw videoke gepost is. Katrien Verfaillie heeft in rasecht Westvlaams op de tonen van “Het dorp” van Wim Sonneveld haar coronalied geënt. “Kunnik Nemi Na Joen Komn”. Zingend in haar openstaand raam vertelt ze over de pijn, het verdriet en hoe zwaar ons verzorgend personeel het nu heeft. Bij “moa moen zidder benauwd zin” komen de waterlanders omhoog. Laat dit maar gauw voorbij zijn …

Het coronalied van Katrien Verfaillie kan je beluisteren via deze link: https://youtu.be/E8t0fnpTZX0

Agenda komende maand

Het is natuurlijk af te wachten wat mogelijk zal zijn….

Maandag 25 mei ontmoetingsmoment 14,00u Van Volden
Dinsdag 2 juni werkgroep 17 oktober – live vergadering in Vormingplus
Maandag 8 juni dagelijks bestuur
Maandag 15 juni ontmoetingsavond
Dinsdag 16 juni videoconferentie WZS Regio West-Vlaanderen
Donderdag 18 juni videoconferentie algemene vergadering Brugge dialoogstad
Woensdag 24 juni ontmoetingsavond
Zaterdag 18 juli  daguitstap
Zaterdag 12 september denkdag


Wist je dat...
 • Patricia Devlieger in deze al zo moeilijke tijd opnieuw zwaar getroffen werd. Amper 48 dagen na haar moeder, overleed nu haar vader. We leven met haar mee en wensen haar veel sterkte toe…

Julien Devlieger werd geboren te Roeselare op 13 augustus 1935 en overleed er op 8 mei 2020

 • Ook Brigitte Van Torre moet verlies verwerken want de zus van haar papa is overleden aan kanker. Ook voor haar onze deelneming en veel sterkte.
 • We enkele jarigen mogen feliciteren…

DEMUYNCK  Wim                  30/05/1967

DUPUIS Muriel                       30/05/1971

JONCKHEERE Pascal             31/05/1975

INNEGRAEVE Mylan             07/06/2005       Natasha

DUPON Christiane                 18/06/1950

CLAEYS  Natasha                   19/06/1984

VANHOOREN Bo                   21/06/1990

VRANCKEN  Irena                 21/06/1947

CLAEYS  Sonia                       22/06/2015       Natasha

VERSTRAETE  Ludo             23/06/1952

KESTELOOT Dobly               25/06/2007       Natasha

 • Er enkele filmpjes kunnen geraadpleegd worden i.v.m. mondmaskers:

mondmasker aandoen – https://www.youtube.com/watch?v=du3kAH_ZwAg

mondmasker uitdoen – https://youtu.be/ntgNR72Rfhs

 • Televestiaire terug open is en ze stuurden volgend bericht…

Wij zijn blij u te melden dat we vanaf dinsdag 19 mei Televestiaire terug op afspraak kunnen openen voor klanten. Dit kan op dinsdag, woensdag en donderdag om 14u, 15u of 16u.  Om te vermijden dat onze klanten zoals gebruikelijk talrijk aanwezig zijn, vragen we uw hulp om volgende info te verspreiden.

Cliënten kunnen via hun verwijzer (CAW, OCMW of mutualiteit) of via het onthaal van het CAW telefonisch een afspraak boeken op 050/66 30 01.

Per uur kunnen 3 vrouwen en 2 mannen bij ons terecht.

 • Onze voorzitter ons niet vergeet en ons dit bericht stuurt…

Ik hoop dat het nog met iedereen goed gaat. Niemand had gedacht dat we elkaar zolang zouden moeten missen. We komen stapje bij stapje dichter om elkaar weer te ontmoeten. We zien er in ieder geval naar uit.

1.Wij zijn nu al bezig om te kijken hoe we Ûze Plekke opnieuw kunnen opstarten. Van zodra wij op de hoogte zijn dat er ruimte voor is , gaan we jullie zeker uitnodigen.

2.Gezinnen met kinderen die problemen hebben om een laptop te verkrijgen. Gelieve mij op de hoogte te brengen aantal dat nodig is voor je gezin. Liefst zo vlug mogelijk!!!!!!!!!

Ook voor de gezinnen met kinderen!!!!

Deze oproep had reeds succes want Angelino schrijft:

Sinds de lockdown hebben de kinderen digitaal les.Dit is voor vele gezinnen en zeker grote gezinnen een hele opdracht.de gezinnen hadden maar 1 of 2 pc voorhanden.

Daar met een aantal kinderen de live lessen en taken maken is geen evidentie.

Ikzelf ondervond dit ook met 5 kinderen en dan nog zelf vergaderingen doen, dit was niet te doen .

De Laptops die van de regering ter beschikking zouden gesteld worden voor kwetsbare gezinnen kwam nauwelijks van de grond.Toen ik te horen kreeg dat je ze ook via OCMW kon verkrijgen, deed ik onmiddellijk een aanvraag.

Ondertussen konden 4 gezinnen vooruit helpen met de nodige laptops.

Op die manier zal er minder spanningen zijn.

Veel succes aan de leerlingen/studenten.

3.Er is een mogelijkheid om pretpakketten te verkrijgen 1 per gezin als je kinderen hebt jonger dan 12 jaar.

Er zit van alles in , zo uw kinderen zich kunnen bezig houden in hun vrije tijd.

4. Graag doe ik nog eens een oproep waar jullie problemen onder vinden.

Zo ik ze kan meenemen naar Brugge dialoogstad

5.Wie is nog niet in het bezit van een mondmasker, ik ga er morgen gaan ophalen.

Deze kunnen hergebruikt worden na het wassen op 90°.

Gelieve uw naam door te geven.

 • Niettegenstaande de coronatijd, de voorbereidingen voor onze driedaagse in 2021 gestaag worden verdergezet. In juni zal men starten met de spaaractie want de bijdrage zal iets hoger zijn dan de voorbije keren. De werkgroep maakt een brief gereed met alle mogelijke inlichtingen. Binnenkort wordt die verspreid…
 • Ook het netwerk voor vrijetijdsparticipatie niet stilzit…

 • Ons land 18 gevluchte kinderen en jongeren zonder ouders uit Griekse, overvolle vluchtelingenkampen laat overbrengen naar België. Dat is een belangrijke eerste stap van ons land om vluchtelingen in Griekenland te helpen. Er blijven nog heel wat vluchtelingen achter terwijl de coronacrisis er hevig woedt.

 • Dat Marcella opnieuw zorgde voor bloemen… Ze schrijft:

Zoals ieder jaar heb ik terug bloemetjes besteld via het Sportcomité waar ik lid van ben. Dit jaar heb ik 90 bloemetjes gevraagd, we hebben er 105 gekregen. voor Ûze Plekke, Ik vind dat onze mensen een opkikkertje kunnen gebruiken, zeker nu in deze moeilijke tijden. Een bloemetje fleurt ons leven een beetje op en met de zon erbij wordt het een Top….zomer. Dank zij Ignace zijn alle bloemetjes mooi verdeeld en bij de mensen terecht gekomen. waarvoor onze beste dank Ignace.

Hartelijke bloemen groet

Marcella   ? ??❤

 • Dat de Brugse musea opnieuw open zijn. Tickets moeten wel gereserveerd worden. Jullie kunnen dit doen via het Brugs netwerk vrijetijdsparticipatie
Interview door Nancy ( Van Mullem)

omwille van de veiligheidsmaatregelen rond corona…even geduld


Over wat voorbij is
 • Fruit, fruit en nog eens fruit.

Woensdag 29 april in de late namiddag kwamen 5 dames van Innerwheel Jabbeke als (gemaskerde) fruitkoninginnen uit de hemel gevallen.

Echt vallen uit de hemel was het niet maar ze kwamen wel aangereden met hele autokoffers vol appels, appelsienen, mandarijntjes en bananen.  Innerwheel Jabbeke had namelijk de wens uitgedrukt om Ûze Plekke in deze moeilijke coronatijden een hart onder de riem te steken.  En dat deden ze bij voorkeur met bakken vol fruitvitamientjes voor een waarde van zo ongeveer 500 €.  Dus heel wat meer dan een appeltje tegen de dorst.

Zelfs boodschappentassen met het Innerwheel logo hadden ze bij.  Bénédicte en Yvan gingen onmiddellijk aan de slag om al dit gezonde lekkers in de tassen te verdelen.  En nog dezelfde avond reden Ludo en Bénédicte uit met hun fruitmobiel naar onze mensen met ervaring in kansarmoede.  ’s Anderendaags deed Sabine hetzelfde en bestelde Yvan aan huis per fiets.

 • Dagelijks bestuur maandag 4 mei

Wegens de verlengde maatregelen voor de coronacrisis gaat ook dit DB door via een Skype video conferentie. Na een paar mislukte pogingen via Zoom raken Sabine, Ignace, Angelino en Yvan uiteindelijk geconnecteerd. Marcella slaagt er echter niet in om de verbinding tot stand te brengen.

 1. Geraniums

Zoals ieder jaar deelt stad Brugge opnieuw geraniums uit voor het verfraaien van de stad. Voor Ûze Plekke zijn er 90 plantjes gereserveerd. Ze worden verdeeld bij voorrang onder onze mensen met kansarmoede ervaring. We houden er 15 om in 3 nog aan te kopen bloembakken de vensterbanken van ons lokaal op te fleuren.

 1. Solidariteitsmuur

Het evenement wegens het 50-jarig bestaan van Welzijnszorg “ Picknick Solidair” dat op 30 mei zou doorgaan is geannuleerd wegens de coronacrisis. De collages die de

welzijnsschakels gemaakt hebben om de solidariteitsmuur te vullen zullen nu een plaatsje krijgen op een virtuele solidariteitsmuur in “Atelier Solidair” die op 30 mei on line gaat. Yvan zal de collage die ÛP gemaakt nav van de startcampagne WZZ eind 2019, en die we ook gebruikt hebben tijdens de preek op Sint-Kruis, opzoeken en een foto ervan doorsturen naar Welzijnszorg voor 20 mei.

 1. Daguitstap

Er rijzen door de coronacrisis heel wat vragen omtrent het al dan niet kunnen doorgaan van onze daguitstap gepland op 18 juli. Er is onzekerheid omtrent het geplande reisdoel. Zal het dan reeds opengesteld zijn voor het publiek ? Zullen er reeds busreizen worden toegestaan ? We besluiten af te wachten tot begin juni om de nodige boekingen te doen.

 1. Denkdag

We besluiten de datum definitief op 12 september vast te pinnen. Sabine zal de zaal in Uniek reserveren. Ignace vraagt Paul Meersman als moderator.

 1. 4-daagse

Er was al besloten om de leden een iets hogere bijdrage te vragen dan bij de vorige 3- daagse. Angelino zal dit even bekijken en doorgeven aan Bénédicte.

Angelino kreeg een berichtje van Kurt en Stuart van Summertaste. De opbrengst van hun laatste evenement heeft nog geen bestemming gekregen. We zullen uiteraard hiervoor onze 4-daagse naar voor schuiven. Yvan zal hun een tekst met een aantal foto’s doorsturen van ons door Summertaste gesteund Smartphone-project .

 1. Algemene vergadering.

Ignace licht ons in over de mogelijkheid van een speciale vorm van algemene vergadering. Ignace kan deze vergadering (sic) op zijn ééntje houden. Dit is gepland op 25 mei. Voorafgaandelijk zal hij aan alle leden de nodige documenten bezorgen zodat zij schriftelijk hun stem kunnen uitbrengen, of ze kunnen ook een volmacht sturen.

 1. Problemen tijdens Corona

Angelino heeft als voorzitter alle leden per mail en via de Whatsappgroep opgeroepen om hem de moeilijkheden mede te delen die ze ondervinden wegens de coronacrisis. Bedoeling is dit mee te nemen naar Brugge Dialoogtafels. Angelino is wat verbaasd dat er zo goed als geen reactie is gekomen op zijn oproep. We doen een oproep om hierop te reageren, want we horen toch hier en daar dat mensen met problemen zitten.

 1. Annuleren O.A.

Wegens de coronamaatregelen worden de geplande O.A. van 11 en 27 mei geannuleerd. Het is onzeker wanneer wij voor het eerst opnieuw kunnen samenkomen. In ieder geval zullen mondmaskers en zoveel mogelijk social distancing vereist zijn. We zullen ook vragen om Eymard open te stellen vanaf 14u zodat iedereen niet te dicht op elkaar moet zitten. We kopen desinfecterende gel aan. Evenals een dispenser voor papieren wegwerphanddoekjes en een pedaalemmer voor de gebruikte doekjes. We wachten even op de verdeling van mondmaskers door de stad. Indien nodig zal ÛP tegen de eerstkomende OA het nodige doen opdat er mondmaskers zouden aanwezig zijn.

 • Maandag 18 mei: corona-ontmoeting in dienstencentrum Van Volden

Aanwezig: Angelino, Anna, Brigitte, Chantal, Christian, Christiane, Dominique, Ignace, Marcella, Nele, Patricia DV., Patrick P., Patrick VH., Viviane, Yvan

We danken Stad Brugge voor het ter beschikking stellen van het Dienstencentrum Van Volden voor de armoede-verenigingen van Brugge. De kans geven om elkaar terug te zien na zovele weken lock down werd zeer gewaardeerd. Mensen van ’t SAS waren aanwezig om het ons zo comfortabel mogelijk te maken en stonden in voor de verdeling van drank.

We stelden vast dat er heel wat veiligheidsmaatregelen genomen werden om besmettingsgevaar van het Covid 19 te voorkomen, oa, het ter beschikking stellen van mondmaskers en handgel, de vraag om de handen veelvuldig te wassen, en de beperking van het aantal bezoekers.Ivm de veiligheid waren er wel nog een aantal puntjes waar aan gewerkt moet worden, zoals de bediening van de dranken (mondmaskers !!, ontsmetting van de tafels !!) en de hygiëne op de toiletten.Het hoog aantal aanwezigen van Ûze Plekke toont aan dat de nood aan ontmoeting en elkaar in levende lijve terug te zien heel hoog was.

Het mooie weer was in ons voordeel. We zaten in een kring op 1.50 mm afstand van elkaar in den hof van het dienstencentrum. Heerlijk in de schaduw van de hoge bomen en nu een dan een streepje zon. Zalig !! Getuige de mooie foto’s.

Valentijn van ‘t Sas verraste ons rond 16 uur met het aanbieden van ‘croque-monsieur’s. Velen gingen hierop in.

Onze volgende afspraak voor een ontmoetingsmoment is op maandag 25 mei om 14.00 uur opnieuw in Van Volden.


Lach van de maand


Tot slot
Dit was het achtste nummer van Ûze Gazette voor het werkjaar 2019-2020.
Artikels, mededelingen en verslagen worden verwacht bij Nancy of Boudewijn.

Nummer 9 van het werkjaar 2019 – 2020 verschijnt op woensdag 25 juni.