Op onze gezinsavonden kwam meerdere malen het thema gezondheid ter sprake. “We zouden graag eens lekker en gezond leren koken” was een terugkerend gezegde.
Toen Welzijnszorg het thema gezondheid als campagnethema had gekozen, kwam alles in een stroomversnelling. We namen het besluit om een project “Gezondheid” op te starten. Er werd contact opgenomen met de christelijke mutualiteiten van Brugge voor ondersteuning. Zij waren geïnteresseerd, en gedurende de volledige uitwerking is de CM onze partner gebleven.
- Met ons eerste deelproject (2010) werkten we rond bewustmaking bij mensen in armoede over wat gezondheid en gezondheidszorg voor mensen in armoede betekent. We hebben daarvoor op de expertise van Cedes beroep gedaan. Aan de hand van 4 praatplaten, “De gezondheidskuur van Nonkel Tuur”, door Cedes ontworpen, hebben we, gespreid over een drietal sessies onder leiding van Cedes, rond bewustwording gewerkt.
- Ons tweede deelproject (2010–2013) bestond in het bepalen van een stelling waarmee we in dialoog zouden gaan met het lokaal beleid ten einde de gezondheidssituatie van mensen in armoede in het Brugse te verbeteren. Opnieuw onder de leiding van Cedes hebben we een lijst opgesteld met thema’s. Bovenaan de lijst stond de regeling Sociaal Betalende Derde. Dit is een regelsysteem waarbij de patiënt bij een doktersconsultatie enkel het remgeld betaalt. De arts vordert rechtstreeks het overige deel bij de mutualiteit.
Om het dialoogproces op gang te brengen hebben we een informatieronde opgezet om levenservaringen van onze mensen in armoede te verzamelen. Uit deze ervaringen werden de knelpunten bepaald die de regeling beletten door te breken. Deze waren:
– de regeling is niet bekend noch bij de armoede-verenigingen, noch bij de dokters, en wordt dus ook weinig toegepast.
– de administratieve rompslomp bij de dokters.
– de drempel bij mensen in armoede is te groot om te vragen de regeling toe te passen.
– er leeft een mythe bij de dokters dat de regeling mensen in armoede zou aantrekken.
In een volgende stap werden de lokale actoren bepaald die moeten betrokken worden bij het proces. Dit zijn de artsen(bonden), de advocatuur, de mutualiteiten, de lokale overheid en de verenigingen die armoede bestrijden.
We traden naar buiten door sensibilisatie-acties bij armoedeverenigingen en bij de dokters, en we legden contacten met de Vlaamse advocatuur.
- Een derde deelproject (2012) was de organisatie van kooklessen onder het motto: “Gezond en budgetvriendelijk koken”. Er kwamen twee kooksessies onder leiding van een kok-diëtist in het Hof van Watervliet