Maandag 24 oktober: spelnamiddag ...lees meer

Dit was een beginnend succes er waren 13 leden aanwezig.

Er werd geschaakt, mens erger je niet, scrabble en UNO gespeeld. Het was een leuke namiddag iedereen was bezig. Ignace haalde belegde broodjes die zonder probleem verorberd werden. Door het vroeg doorgaan van de spelnamiddag zijn er enkele mensen afwezig gebleven ’s avonds voor de ontmoetingsavond . Het is duidelijk te lang voor onze mensen, daarom is het beter iedere spelnamiddag van 16.00 u tot 18.30 u te houden. Op die manier is het al 2 uren minder lang.

Waren aanwezig Beatrix, Peter, Tina, Paul, Noëlla ,Patrick VH, Patrick P,  Marcella, Bénedicte, Reginald, Vivian, Dylan en Angelino, Boudewijn.

Klik HIER voor een fotoreportage.

Maandag 7 november: trefdag Boeverbos ...lees meer

Ignace, Marcella, Reginald en Viviane waren aanwezig. Verslag:

Deze trefdag wilt opnieuw hulpverleners de kans geven om in dialoog te gaan met mensen in armoede. Dit zal voor de laatste keer doorgaan. In 2018 wordt de dienst Welzijn van de provincie stop gezet. De Vlaamse Overheid zal bepalen hoe dit veder ingevuld zal worden.

  1. Trefdag 2017

Thema 1: Vermaatschappelijking van de zorg. Als je niet in staat bent om een menswaardig leven te leiden, dan heb je recht op maatschappelijke dienstverlening. Dit bestaat meestal uit financiële steun, of OCMW-steun. In sommige gevallen is het beperkt tot dringende medische hulp. Vandeurzen wil hier dat mantelzorg een belangrijk deel uitmaakt van die hulp, maar het OCMW stelt vast en bepaalt welke dienstverlening voor jou past. Mensen in armoede hebben geen zo’n sterk netwerk, dus hierdoor worden onze mensen opnieuw kwetsbaarder gemaakt.

Thema 2: Digitalisering: een struikelsteen voor veel van onze mensen.

Op 16 januari 2017, om 9u30 in Boeverbos wordt hier verder aan gewerkt.

De trefdag zou doorgaan in de tweede helft van mei 2017.

  1. Actiedag in september 2017

Op de laatste trefdag willen we de hulpverleners en de vakbonden warm maken om samen een actiedag te organiseren in september. We willen via de media een boodschap verspreiden dat we niet akkoord gaan met afschaffing van het provinciaal armoedeoverleg. We zijn erin geslaagd om de hulpverleners en de mensen in armoede kansen te geven om in dialoog te gaan met elkaar. En dit willen we niet laten stuk gaan. We gaan voor een warme samenleving, voor overleg en discussie.

  1. Continuïteit van de principe van de trefdag.

We zullen Samenlevingsopbouw contacteren om te vragen of zij het model van de trefdag willen continueren. De Vlaamse regering heeft nog geen beslissingen hoe ze dit de toekomst zullen invullen. We willen hen voor zijn !!

Indien het niet lukt met samenlevingsopbouw zouden we WZZ aanspreken.

Dinsdag 22 november: studienamiddag huurdersbond ...lees meer

Ik ( Louis ) nam deel aan deze studienamiddag v/d Huurdersbond West-Vlaanderen over sociale huur.

De studie ging over de ontleding van antwoorden op twee vragen:

° Hoe en wanneer kan een Sociale Huisvestingsmaatschappij of Sociaal Verhuurkantoor een einde stellen aan de huurovereenkomst?

° Op welke wijze kan de sociale huurder de huurovereenkomst beëindigen?

De mogelijke redenen die aanleiding kunnen geven tot deze vragen werden aangestipt, uitgediept en naar oplossing toe, overzichtelijk weergegeven.

De reglementen die hierbij in aanmerking kunnen komen worden ontleend aan het Kaderbesluit van sociale huur, de Vlaamse Wooncode, Ministeriële Beroepen, de Belgische Wetgeving, de Arresten van vrederechters en het Huishoudelijk Reglement.

Het vademecum Sociale Huur kan ook een nuttige bron aan informatie bevatten. Het is duidelijk dat het hier om een ingewikkelde materie gaat en dat je dus bij twijfel of onduidelijkheid beter snel advies inwint bij de Huurdersbond of andere ingewijde organisaties.

Woensdag 23 november: getuigenis VISO, Roeselare ...lees meer

Louis , Patricia en Angelino werden uitgenodigd door de lerares godsdienst.

Ze houden daar een welzijn dag voor alle leerlingen. Er werden dan ook verschillende welzijnsschakels uitgenodigd.

Wij deden een getuigenis voor het zesde en vierde middelbaar. We stelden om beurten ûze plekke voor, dan een uit het leven gegrepen verhaal. In het zesde hadden wij Patricia en Angelino niet de indruk dat de leerlingen er echt mee bezig waren. Terwijl we dit in het vierde jaar wel die betrokkenheid voelden. Toen Angelino zijn getuigenis gebracht had , was er een meisje die een traan weg pinkte. Misschien was het omdat er gelijkenissen waren met haar ervaring of omdat een ouder alles doet om zijn kind toch een zo gewoon leven te geven.

Er kwamen ook heel wat vragen echt het deed ook wel goed om die interesse los te krijgen bij de jongeren. Wij hadden ons goed voorbereid maar zo zie je dat het eigenlijk niet mogelijk is. Na afloop kwam dat zelfde meisje Angelino haar verbazing overbrengen van zijn sterkte. Het deed hem wat dat zo een meisje openlijk haar gevoelens toonde.

Dank je wel.  Patricia, Angelino en Louis.

Dinsdag 29 november: samenkomst met de werkgroep project “Warme Steden” ...lees meer

Locatie: Conferentiezaal Stadhuis 14u-16u30

Aanwezig Ûze Plekke: Angelino & Bénédicte

Overlopen van de verschillende clusters, prioriteiten geven, welke acties kunnen we bedenken bij elke cluster

  1. Luisteren naar mening van kinderen en jongeren
  2. Een toegankelijk, laagdrempelig aanbod van hulpverlening en preventie met een betere samenwerking tussen voorzieningen
  3. Pesten actief aanpakken, scholen kunnen hier een belangrijke rol spelen. Er zijn al heel wat initiatieven maar moeten we ze niet verder uitwerken, en ouders hierbij meer betrekken.
  4. (In Scholen) meer aandacht te hebben voor de ontwikkeling van emotionele en sociale vaardigheden, talenten en krachten. Talenten van jongeren een centralere plaats geven
  5. Psychische problemen, praten rond kwetsbaarheid en opvoedingsproblemen uit taboesfeer halen. Speciale acties bij de week van Geestelijke Gezondheid.
  6. Jongeren meer betrekken bij de verdere uitwerking van het actieplan Warme Steden.

Bij elke cluster werden voorstellen ingediend, en ter discussie gebracht. Er wordt aandacht gevraagd voor de armoedetoets bij elk voorstel/actie

De ervaringsdeskundige was vragende partij om haar te betrekken bij bepaalde clusters/acties.

Er zijn al voorstellen om actieplan “kenbaar” te maken: reclame bussen van De

Lijn/website/mascotte grote beer die zal verhuizen naar verschillende locaties in de stad…. De politie (ook partner) vraagt naar het belang en meerwaarde van hun verdere deelname aan de samenkomsten. Wel steunen ze het initiatief, maar vinden het moeilijk omwille van hun positie om als partner actief deel te nemen bij de verdere uitwerking van ons actieplan.

Volgende bijeenkomst: do 16 februari.

We hebben afscheid genomen van Sarah Peene Loge Brugge. Zij kreeg een vast contract aangeboden in Gent als projectleider Warme Steden Gent. Zij zal vervangen worden

Maandag 28 november : mooie startavond Welzijnszorg ...lees meer

Bij de start van de advent kwamen op maandag 28 november zo’n 180 geïnteresseerden bijeen voor de info-avond over de campagne 2016 van Welzijnszorg.

Het nieuwe campagnemerk Samen tegen armoede werd gelanceerd. Ûze Plekke was goed vertegenwoordigd. Dat we met velen waren, was bemoedigend. En dat is nodig. Want dit is onze kracht: vele kleintjes maken een groot. Jij en ik, mensen in armoede, groepen en verenigingen, vrijwilligers, politici, pers, bedrijven, vakbonden, mutualiteiten…

We zijn met velen. Laat ons verbindingen maken. Laat ons overtuigen, van de dorpsstraat tot de wetstraat, dat armoede niet thuis hoort in ons land. Want we kunnen er niet naast kijken. Vandaag leven 1,7 miljoen Belgen onder de armoedegrens. Dat is dus een verhaal van 1 op 7.

startavond_welzijnszorg

Donderdag 1 december Sint-Andreas, Garenmarkt...lees meer

Angelino en Patrick zijn gaan praten over Ûze Plekke in  de Brugse centrumschool. Een 25-tal leerlingen zaten in een kring rond de twee plekkers. Patrick heeft eerst een beetje verteld wat onze vereniging inhoudt en Angelino heeft getuigd en verteld hoe hij door Carlos indertijd werd aangespoord om toch naar Ûze Plekke te gaan om zijn problemen van zich af te praten.

De leerlingen zaten allemaal heel aandachtig te luisteren en stelden heel interessante vragen. De contacten met de school zijn heel goed en de leerlingen staan open om te komen helpen waar kan.

Zaterdag 3 december: afscheid van Diederik ...lees meer

We (Bénédicte, Louis, Viviane, Marcella en Ignace) waren in de namiddag te gast in Gent, in het parochiecentrum Selescest, voor het afscheid van Diederik Janssens, de coördinator en boekhouder van Welzijnsschakels Nationaal.  Er waren welzijnsschakels aanwezig van over gans het Vlaamse land.

Velen onder ons die regelmatig naar de contactavonden gaan in Roeselare kennen Diederik als de persoon die een van de werktafels leidt als er een thema besproken wordt. Op de jaarlijkse algemene vergadering van WZS te Brussel kennen we hem als de boekhouder die de resultaten van het voorbije jaar haarfijn kan uitleggen. En allen die aanwezig waren op de Gezinsdag van Welzijnsschakels in Mechelen op 9 mei 2015, herkennen Diederik als de persoon die iedereen aan het dansen zette bij de muziek van Vuile Mong en de Vieze Gasten.

En ja Vuile Mong (Mong Rosseel) en de Vieze Gasten waren ook van de partij, maar de band noemt nu Mong en Tamara Rosseel samen met de muzikanten De Illustratie. Zij hebben de namiddag vrolijk opgefleurd. En we werden verwend met zowel koude als warme lekkere hapjes.

Bij het officieel gedeelte hebben 4 personen het woord genomen. De sprekers werden ingeleid door Lieven De Pril, de regionale verantwoordelijke van WZS Oost-Vlaanderen.

Eerst kwam Bernard Defossez aan het woord. Hij is voorzitter van de raad van bestuur van de Welzijnsschakels, en vrijwilliger bij de Welzijnsschakel De Lage Drempel van Mechelen. Hij vertelde ons hoe Diederik bij Welzijnsschakels begonnen is en hoe hij zijn carrière verder uitbouwde. Hij dankte Diederik voor de frisse ideeën die hij had bij het coördineren van de Welzijnsschakels. Dan was onze Bénédicte aan de beurt. Zij vertelde hoe zij bij Ûze Plekke terecht gekomen is vanuit haar bezorgdheid om mensen die in de problemen zitten te helpen, over haar persoonlijk engagement bij Ûze Plekke en de weg die Ûze Plekke afgelegd heeft met de tandemwerking, om te eindigen met een dankwoord aan Diederik.

De derde persoon was Guido Degraen, trekker van De Schakelaar in Tongeren. Als slot gaf Diederik zelf een dankwoordje aan iedereen voor dit mooie afscheid. Diederik gaat nu aan de slag bij Broederlijk Delen.

 afscheid1afscheid2

               

Nadien schreef Diederik :

Dag Benedicte,

Nogmaals bedankt: voor je eerdere mailtje waarin je je waardering uitspreekt, je sterke getuigenis, persoonlijk en vanuit de evolutie van de groep, jullie aanwezigheid zaterdag…

Uze Plekke blijft ook een beetje mijn plekke, ik wens jou en de  groep alle goeds Van harte

Diederik

Maandag 5 december: interview met studenten ...lees meer

Aanwezig: Marcella, Patricia, Viviane, Paul, Louis en Angelino.

We werden geïnterviewd door drie studenten van de hogeschool. De reden van het interview is om te kijken hoe we beter kunnen geholpen worden vanuit wzs en er een samenwerking kan zijn met andere wzs. Er waren 70 vragen maar nog eens onderverdeeld in verschillende kleine vragen. Het was zeker geen gemakkelijke oefening, zeker vragen waar er een onderscheid gemaakt word tussen mensen in armoede en niet in armoede. Bij ûze plekke spreken we enkel over vrijwilligers.

Ook vragen waarvan wij vinden dat het onder de privacy van onze leden valt. Die we dan ook niet beantwoorden. Uiteindelijk konden we met tevredenheid het interview beëindigen. Met dank aan de werkgroep als ook Ignace en Benedicte

Dinsdag 13 december: energieconferentie BIZ Oostende ...lees meer

Aanwezig: Louis – Angelino – Bénédicte

Verwelkoming: Mevr. Vanessa Vens, voorzitter Sociaal Huis Oostende

Aan het woord Dhr.Bart Tommelein, Viceminister president en minister van Financiën, Begroting en Energie in de Vlaamse regering. De Minister gaf een vooruitblik op uitdagingen/opties voor de toekomst op het vlak van energie-armoede in Vlaanderen. Goed nieuws: afbetalingen en afsluitingen van water/gas en elektriciteit, daalt. Aardgas wordt vanaf nu tijdens de wintermaanden niet meer afgesloten. Maar men moet nog veel meer de mensen zelf gaan informeren, de kwetsbare groep opzoeken is hier heel belangrijk. Ook bewust maken dat minder verbruiken = lagere factuur. Rapper overgaan tot het plaatsen van een budgetmeter, hoe sneller geplaatst hoe minder schuldopbouw. Bij digitale meters is er ook een betere opvolging. Mensen ook beter informeren over de mogelijkheid tot aanvraag van subsidies. Voor sociale doelgroep bestaat de mogelijkheid tot renteloos lenen.De Minister gaat eerstdaags met Eandis op pad om een budgetmeter te plaatsen en kennis te maken met de werking van zo’n budgetmeter.

Meer deskundige informatie door medewerker van Energiehuis, Eos en Eandis over: budgetmeter, Groepsaankopen- Energieadvies – werking van Energieloket – Energielening – aanvraag energiescan…. Bij de start de getuigenis van een ervaringsdeskundige die ook bij het slot een beschouwing gaf vanuit haar eigen aanvoelen na deze conferentie.

Afsluitend woord door Mevr. Tine Wyns, directeur preventie en signalering CAW Noord-West Vlaanderen.