ÛZE GAZETTE Werkjaar 2017 – 2018

Nummer 4

18 december 2017

Ter overweging


Onze jarigen

We wensen een gelukkige verjaardag aan…

21/12/1948                        Willemyns  Marcella
30/12/1976                        De Wachter Nele  
02/01/1957                        Pieters  Patrick
07/01/1992                       Witdouck  Shana
09/01/1935                        Danneels  Lieve 


Wist je dat...?
 • Beatrice nog altijd in Xaveriusziekenhuis, kamer A202 ligt. Komende donderdag moet ze voor onderzoek naar St Jan. Dus van ontslag is er momenteel nog geen sprake. Wel verlangt ze wat meer bezoek, de dagen zijn lang.
 • De studenten nu volop in de voorbereiding zitten van de examens van januari. We denken aan hen en wensen hen succes toe. De leerlingen van de basisschool en van het middelbaar hebben de proefwerken al achter de rug. We hopen dat het ook voor hen succesvol was.
 • Vereniging ’t Sas vanaf 1 december van start ging met een antennepost van Dokters van de Wereld.

Op die manier willen we de drempel naar noodzakelijke gezondheidszorg verlagen voor de meest kwetsbaren in onze maatschappij.

De bedoeling is om vanaf december op vrijdagvoormiddagen van 10u tot 12u mensen die (nog) niet in orde zijn met hun mutualiteit de kans te geven om gratis een arts en een verpleegkundige te consulteren in het inloophuis van de vereniging ’t Sas. Dokters van de Wereld tracht een opstap te zijn naar de reguliere gezondheidszorg en samen met de betrokkene het nodige te doen om een aansluiting bij de mutualiteit of een vaste huisarts, (terug) in orde te brengen. Wie dus wel de weg vindt naar de reguliere gezondheidszorg komt dus niet in aanmerking en zal worden doorverwezen.

 • Naar jaarlijkse gewoonte de provincie West-Vlaanderen een groepsaankoop gas en elektriciteit organiseert. Deelnemen loont: je kunt op jaarbasis een gemiddelde besparing doen van 200 €!

Van 27 november 2017 tot 7 februari 2018 kun je inschrijven via www.samengaanwegroener.be of via het energieloket van De Schakelaar, in het Huis van de Bruggeling.
De veiling vindt plaats op 8 februari 2018. In maart ontvang je een persoonlijk en vrijblijvend voorstel. Als je het accepteert, kun je op vanaf mei overstappen naar je nieuwe leverancier of nieuwe groepscontract.
De groepsaankoop biedt alleen voordelen: we regelen alles voor jou, jij bespaart op de rekening en kiest ook nog eens bewust voor groene energie. Daar wordt de planeet beter van!
Als je in het verleden al deelnam, dan is opnieuw inschrijven de boodschap. Zo behoud je een voordelig tarief op je energiecontract.

Zeg zelf: waarom zou je niet deelnemen?

Voor meer info kun je terecht bij De Schakelaar:
Huis van de Bruggeling
Energieloket De Schakelaar
Frank van Ackerpromenade 2
8000 Brugge
050/47.55.13
energieloket@deschakelaar.be

 • Vluchtelingenwerk Vlaanderen dit jaar 30 jaar bestaat…
 • Vanaf 1 januari 2018 zou nog enkel het elektronisch voorschrift voor geneesmiddelen geldig zijn.

De dokter schrijft iets voor, dat gaat in een computersysteem, de apotheker kan dat oproepen op zijn computer als jij bij hem binnenstapt. Op het eerste zicht is er daar enkel een probleem voor mensen zonder wettig verblijf (enkel recht op dringende medische hulp), voor toeristen (zij moeten de volle pot betalen en eventueel achteraf afrekenen met hun reisverzekering) en voor mensen die niet in regel zijn met hun ziekteverzekering, maar daar wel recht op zouden moeten hebben (zij moeten zich eerst laten ‘regulariseren’ bij hun mutualiteit of hulpkas).

Voor al wie in orde is met zijn ziekteverzekering maakt het niet uit of je je e-ID of ISI+ kan tonen, het volstaat dat de apotheker je terugvindt in de database van het RIZIV met je INSS-nummer (rijksregisternummer en sociaal verzekeringsnummer) of BIS-nummer (ook in regel, maar zonder INSS, want daar geen recht op). Het papieren voorschrift dient enkel voor jezelf en om de apotheker te helpen je terug te vinden in de computer, maar doet er in feite niet meer toe. Onze vraag: klopt dat wel? We zijn dus op zoek naar mensen die wél verzekerd zijn (‘in orde met mutualiteit’), maar die bij hun apotheker hun geneesmiddel niet konden krijgen omdat de apotheker hen niet terugvond in de computer of toch het e-ID of ISI+ vroeg… Kwamen jullie zo’n ervaringen al tegen?

Geef ze door aan Arne (arne.proesmans@netwerktegenarmoede.be) .

 • Het spaghettifeest van Gandalf dit jaar al op zondag 18 februari om 11.30 uur in dienstencentrum De Braambeier in Zedelgem doorgaat.
 • Het Vredeslicht van Bethlehem een wereldwijd initiatief is dat mensen wil aanmoedigen om warmte, vreugde en licht door te geven…Het licht wordt aangestoken in Bethlehem en reist vervolgens via Wenen naar meer dan 30 landen wereldwijd; en dit zonder onderweg gedoofd te worden.

In de kerstperiode komt het Vredeslicht aan in België en wordt het verspreid over zeven Vlaamse steden, waaronder Brugge.
Op 20 december komt dit licht aan in de Magdalenakerk en het blijft er branden tot 26 december.

In Brugge staan de vzw Yot en de PE Sint-Donatianus Brugge in voor de organisatie van de ontvangst en verspreiding van het Vredeslicht. Maar in het kader van ‘Vierkant tegen armoede’ scharen ook het Stadsbestuur Brugge en het OCMW Brugge scharen zich achter dit initiatief.
We willen jullie uitnodigen om

 • Individueel of met een organisatie waarin je betrokken bent aan de verspreiding van het Vredeslicht mee te werken
 • De informatie over de verspreiding van het Vredeslicht door te spelen aan mensen die geïnteresseerd zouden kunnen zijn.

Op woensdag 20 december om 18,30u in de Magdalenakerk is er een ontvangstmoment. Iedereen die dit wenst, kan het licht komen afhalen. Het ontvangstmoment duurt ongeveer een half uurtje.

Verdere momenten om het licht af te halen:

 • Donderdag 21 tot zondag 24 december van 14,00 tot 17,00u
 • Vrijdag 22 december is er een nocturne tot 21,00u
 • Dinsdag 26 december om 16,00u op de kerstsamenzang ‘ U zijt wellekome’ in de Sint-Walburgakerk georganiseerd door het Davidsfonds. Daarna wordt het vredeslicht gedoofd.

Meer informatie over het vredeslicht vindt u op www.vredeslicht.be

Wat voorbij is...
 • 13 november: ontmoetingsavond

Naast een uiteenzetting van Trui over lichaamstaal was er een gesprek met de studenten van de sociale school over hun project i.v.m. Ûze Plekke.

 • 15 november: kernvergadering Brugge dialoogstad

Ging door in Wieder en Angelino, Patricia en Louis namen deel.
Wim Steeman, fietsmanager voor de stad Brugge vertegenwoordigde de dienst mobiliteit en lichtte ook het thema openbaar vervoer toe.

 • De Lijn voorziet geen bussen meer op avonduren omdat die verlieslatend zijn.
 • In de toekomst overweegt de stad Brugge shuttlebussen om dit probleem (gedeeltelijk) te kunnen oplossen.
 • De communicatie over wijzigingen in het openbaar vervoer door wegenwerken (bv. ’t Zand) schiet soms te kort. Er zou een laagdrempelige manier moeten gevonden worden om de bevolking directer te informeren.
 • Op sommige buslijnen (bv. Sint-Jozef) gebeurt het dat bij files bepaalde bushaltes overgeslagen worden en het traject dus ingekort wordt!
 • De fietsparkings aan het station voorzien te weinig stalplaatsen. Stad Brugge onderhandelt over een oplossing en er komt een uitbreiding van de fietsparking in de nabije toekomst!
 • Wim licht nog een aantal fietstips toe die nog niet zo goed bekend zijn:
  • verkoop van ‘weesfietsen’ door het Fietspunt (station) start zeer binnenkort
  • in het Fietspunt kan iedereen terecht voor gratis oppompen van de banden, gratis oliën van de ketting, en eenvoudige herstellingen (tegen betaalbare vergoeding).
  • mogelijkheid van het systeem van Blue Bike (station Brugge) te gebruiken voor 10 euro per jaar + 1 euro per dag: https://www.brugge.be/blue-bike-huren .
  • aanbod van de fietsbib waarbij kinderfietsen die kinderen ontgroeid zijn kunnen omgewisseld worden voor een grotere maat van kinderfiets: http://www.detoekomstvanbrugge.be/nl/fietsbib
  • aanbod van fietscursussen voor volwassenen: https://www.brugge.be/fietscursus-voor-volwassenen

Misschien moet daar nog meer over gecommuniceerd worden naar de bevolking toe. De volgende kernvergadering gaat door op dinsdag 27 februari met als thema ‘vooroordelen’. Jo vraagt na bij ’t SAS of het daar kan doorgaan.

 • 18 november: daguitstap Gent

We vertrokken ’s morgens vroeg met de trein richting Gent-Sint-Pieters.

Na een tramrit kwamen we een kwartiertje voor de opening van de tentoonstelling ‘Tegenwind’ in het Caermersklooster aan.
Om tien uur werd de poort geopend en mochten we naar binnen. De groep werd opgesplitst waarbij elke groep samen met een gids werd rondgeleid. Ook wij als studenten splitsten ons op zodat de groep mooi verdeeld was. De tentoonstelling ging over de geschiedenis van armoede van 1800 tot nu. De gids wist iedereen heel hard te boeien en wat ze vertelde bleek voor sommigen heel herkenbaar. De rondleiding was er één die emotioneel toch wel zwaar was. Alles was zo mooi in kaart gebracht en alles was zo realistisch.

Rond de middag trokken we naar het ‘Groot Vleeshuis’. Eens iedereen geïnstalleerd was aan één lange tafel kregen we een korte geschiedenis over de locatie waar we zaten. Dit bleek een oude overdekte markt en gildehuis te zijn. Bijna alle producten die ze aanreken waren streekproducten.

Na een lekkere breughelmaaltijd stond een bezoek aan het Gravensteen gepland. Omdat dit bezoek bestond uit vele trappen was er een alternatief voor mensen die dit niet zo goed kunnen met name een boottocht door Gent. Een vijftal trok richting de bootjes terwijl het grotendeel de middeleeuwse burcht bezocht. Echt bewonderenswaardig om te zien dat alles er nog intact is na al die jaren. Vooral de foltertuigen en de wapens waren verschrikkelijk om te zien en zijn ons echt bijgebleven. Na een lange maar vooral boeiende dag kwamen we rond 16u30 terug aan in het station van Brugge.

Klik HIER voor een fotoreportage.

 • 30 november: Advent viering st-Lodewijkscollege

Op donderdag 30 november waren Benedicte en Angelino uitgenodigd om ûze Plekke voor te stellen. Dit voor het lagere van 1ste tot 6de leerjaar. We mochten een 240 tal kinderen aanspreken.
Een PowerPoint hielp ons om gestructureerd onze voorstelling te doen. Een prachtig voorbeeld van wat ûze plekke doet was een filmpje van een kindje met een lege brooddoos die door zijn klasgenootjes stiekem werd gevuld, zodat ook dit kind iets te eten had.
We toonden ook hoe het aanvoelt om NIET gezien te worden door de maatschappij door de kinderen zonder smiley aan hun stoel te laten rechtstaan. Daarna mochten zij rechtstaan en de andere gaan zitten zo toonden we hoeveel de meet niet halen en dat ûze plekke die mensen terug kansen geeft.
Ik (Angelino) bracht een stuk van mijn verhaal en wat ûze Plekke voor mij betekende en nog altijd betekent. Zo hoop ik mensen een gezicht te geven die niet op de voorgrond durven te komen. Mijn ervaring moet anderen helpen om die weg ook te durven bewandelen.
Als erkenning werd het dankwoord van Muriel voorgelezen en het gedicht van Solita.
We werden uitvoerig bedankt.

 • 1 december: netwerkdag welzijnsschakels

Verslag : Julie Dezutter – aanvulling Ignace Huyghebaert

Op vrijdag 1 december gingen we met Ignace, Louis, Marcella, Patricia, Dominique, Simon en Julie (Howest Brugge) naar de Netwerkdag van Welzijnsschakels in Antwerpen. Welzijnsschakels vierde zijn 21-jarige bestaan en kwam ook met een nieuwe slogan naar voor: ‘Samen sterkt’.

De dag begon met een warm onthaal en een inleidend interview voor alle aanwezigen met 7 actoren uit ’21 jaar impact’. De panelleden gaven elk vanuit hun belevenis en hun expertise een kijk op de samenleving waarin armoede verscholen zit. Een korte samenvatting: enkele van de grootste motivators voor de vrijwilligers bij de welzijnsschakels om het werk verder te zetten zijn; de veerkracht van mensen in armoede te zien groeien, een glimlach met een glimlach te beantwoorden, alle emoties samen te delen, alles samen te doen en te zien hoe we een richting kunnen geven aan de samenleving.

Daarna volgden er workshops. Onze leden hebben zich over een aantal verschillende workshops verspreid zodat we overal eens van konden ‘proeven’.
Na een zeer leerrijke ochtend kwamen we weer samen voor het middagmaal. Belegde sandwiches met een drankje werden verorberd terwijl we informatie verkregen van verschillende organisaties die zich ook rond het thema armoede bezighouden.

Na de middag zijn we met z’n allen naar het toneelstuk gaan kijken waarin het waargebeurd verhaal van Emilie en Nico werd voorgesteld. Het was een korte voorstelling van het boek ‘Ik ben iemand/niemand van de schrijvers Guy Didelez en Lieven De Pril, coördinator van Welzijnsschakels Oost-Vlaanderen. Het was een zeer aangrijpend stuk dat duidelijk voor veel mensen herkenbaar was.
Als afsluiter kwamen alle deelnemers opnieuw samen en was er nog tijd voor een gezellige babbel met een drankje waar iedereen met volle teugen van genoot.
Het was een bewogen dag met veel gelach maar af en toe ook een traan, met veel vrienden, oud en nieuw, waar we met een goed gevoel op terug kunnen kijken.

 • 1 december ’17: poverelleo

Op uitnodiging v/h Davidsfonds kon je op vrijdag 1 december om 20u kennis maken met Poverello Brugge.

Anna, Yvan en Louis waren van de partij. Antoon Vandeputte verzorgde de inleiding. Jan Verbrugghe schetste het ontstaan, de hedendaagse activiteiten, de behoeften, de groei en de bloei van Poverello Brugge. Wisselend, zetten zich dagelijks een vijtigtal vrijwilligers in om, aan mensen die het moeilijk hebben in onze maatschappij, een betaalbare maaltijd te bieden.

Poverello is vrij toegankelijk, bevindt zich in de Goezeputstraat 27 8000 Brugge tel: 050-34.06.72 en is open van maandag t.e.m. vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur. Op zaterdag en zondag is het gesloten.

 • 5 december bij Samenlevingsopbouw te Brugge “ieders stem telt“.

Voor Ûze plekke namen Patricia en Louis deel en moest Marcella het laten afweten wegens ziekte.
Op dit ogenblik zijn er vier groepsbesprekingen doorgegaan rond “ieders stem telt“.
Dit was bij Ûze Plekke, Platform etnisch culturele minderheden, Brio en Zindering. Er is ook nog een gesprek gepland met het Salon v/h CAW.
De betrachting is, om tegen het einde van januari 2017, zoveel mogelijk bevragingen te doen om dan over te gaan tot een prioriteitennota. Die moet worden geschreven in februari/maart, volgend uit de verslagen van de bevragingen en de evaluatieopvolging van de prioriteitennota van 2012. We gaan voor een prioritentennota met minder tekst en een beperkt aantal speerpunten en voorstellen.

De gesprekken met de politieke partijen worden voorzien in april/mei. Om het goedvoor te bereiden betrekken we ook ervaringsdeskundigen.
Van zodra de reservatie zeker is, leggen we de moderator vast voor het politieke debat en nodigen we alle politieke partijen en hun lijsttrekkers uit. We vragen alle nationale partijen, zijnde SPA, CD&V, open VLD, NVA, Groen, Vlaams Belang en PVDA.
De volgende werkgroep is op donderdag 8 februari 2018 om 9u30 bij Samenlevingsopbouw.

 • 9 december: theatervoorstelling Wijland

Een bijzondere theatervoorstelling, sociaalartistiek werk: WIJLAND was een succes.
Een tweede productie van Theatergroep vzw Speling met regisseur An Vanneste. Een 20 tal acteurs waaronder Nancy Van Mullem en Muriel Dupuis speelden mee. Ze werden bijgestaan door een koor van mensen met dementie en hun mantelzorgers. Wijland gaat over de “uit de kluiten gewassen” familie Vermicelli, een gezin zonder moeder. De familie komt samen om naar de mis te gaan met daarbij het jaarlijkse feestmaaltijd, maar misschien loopt het allemaal niet zo goed af……
Nancy Van Mullem en Muriel Dupuis hebben hun rol als acteur schitterend opgenomen. Proficiat !
Naar horen worden er nog twee extra voorstellingen gepland, Ûze Plekke zal hiervan verwittigd worden.


Wat nog komt...
Woensdag 20 december 14  uur  schaatsen op de markt. Inschrijven kerstfeest Ûze Plekke

18.30u ontvangstmoment vredeslicht in Magdalenakerk ( zie wist je dat…)

Zondag 24 december 19.30 – 22 uur kerstfeest voor vreemdelingen in Technisch instituut Heilige Familie. Inschrijven bij Integraal
Zondag 24 december 18.30 – 24 uur oudejaarsavond in Sint-Leo, Potterierei. Voor wie wil deelnemen: vooraf persoonlijk gaan inschrijven en betalen: volwassenen € 7.00,  tot 12 j  € 3,  tot 4 jaar gratis, in “Open Balie”,Baliestraat 5 en dit van maandag 18 tem vrijdag 22 december van 10-12 uur en van 14-16 uur en op woensdag 27 dec van 10-12 uur.
Woensdag  3 januari 12.15 uur maaltijd Club Brugge ( zie vrijetijdsparticipatie)
Zondag 7 januari 11.45 uur nieuwjaar-drink stad Brugge op de Burg
Maandag 8 januari 14 uur dagelijks bestuur
Dinsdag 9 januari 19.30 uur werkgroep driedaagse
Maandag 15 januari 19.30 uur ontmoetingsavond
 Dinsdag 16 januari 19 uur algemene vergadering Brugge dialoogstad in Mijn Brugge


Vrijetijdsparticipatie
 • WOENSDAG 3 JANUARI OM 13 UUR IN HET JAN BREYDELSTADION

Naar jaarlijkse traditie organiseert Club Brugge Foundation opnieuw een gratis feestmaal in het Jan Breydelstadion.

Club Brugge Foundation wil samen met 150 à 200 mensen het nieuwe jaar feestelijk inzetten met een uitgebreide maaltijd in het restaurant van het logegebouw.

Wat staat op het menu? Uiteraard wordt er ook dit jaar een feestelijke maaltijd geserveerd, maar er is meer! Het driegangenmenu werd tijdens een kookworkshop samengesteld door de spelers van het Homeless Team van Club Brugge in samenwerking met een Brugse topchef. Op 3 januari wordt dit feestmenu meesterlijk klaargemaakt en geserveerd door de spelers van het Homeless Team.
Mis deze heerlijke feestmaal dus zeker niet. Voor alle aanwezigen is er een leuk nieuwjaarsgeschenk voorzien via Club Brugge.
Inschrijven via Ûze Plekke op kerstfeest
We spreken op 3 januari af aan de ingang Noord (op het einde van de Olympialaan), vanaf 12.15 uur.

 • VAN 25 NOVEMBER 2017 T.E.M. 7 JANUARI 2018 OP HET STATIONSPLEIN:
  HET IJSSCULPTURENFESTIVAL IN BRUGGE
  VIERT DE 25STE VERJAARDAG VAN DISNEYLAND PARIS

Circa 40 kunstenaars afkomstig uit alle hoeken van de wereld creëren uit niet minder dan 25 vrachtwagens kristalhelder ijs, een ijspaleis van ruim 1.000 m²
De reusachtige sculpturen van 2 tot 6 meter hoog zijn gebouwd onder het dak van een gigantische frigo waar de temperatuur continu -6°C bedraagt. Warme kledij wordt aanbevolen!
Rondom het Kasteel van Doornroosjes sta je oog in oog met de meest geliefde figuren van Disney, ontmoet je de superhelden van Marvel en maak je kennis met de beroemde personages van Pixar en Star Wars.
Warme kledij aanbevolen! De temperatuur in het ijspaleis bedraagt continu -6°C. Het IJspaleis is volledig rolstoeltoegankelijk. Fotograferen en filmen voor familiaal gebruik is toegelaten. Honden toegelaten.

Wil je meer informatie of wil je het ijssculpturenfestival bijwonen?
Neem dan contact op met Bart (050 32 74 96, 0496 90 50 15) of Jovi (050 32 67 73, 0478 63 78 09) of via vrijetijdsparticipatie@ocmw-brugge.be. Het ijssculpturenfestival is dagelijks open van 10 uur t.e.m. 19 uur.
Deze tickets worden ter beschikking gesteld door het Brugse Stadsbestuur.

Recept van de maand

Groene tagliatelle met kalkoen, pesto en gekonfijte kerstomaatjes

Kalkoen voor kerst, maar dan eens anders. Deze snelle pasta smaakt altijd.


Ingrediënten voor 4 personen

 • tagliatelle (groene) 500 g
 • kalkoenfilet 600 g
 • kerstomaat 200 g
 • knoflook 1 teentje
 • citroen ½
 • basilicum2 bosjes
 • peterseliehandje
 • pijnboompitten 60 g
 • parmezaan 80 g
 • suiker
 • 1 ei
 • olijfolie (+ extra)150 ml
 • peper
Bereidwijze

 1.  Verwarm de oven voor op 120°C. Spoel de kerstomaten en schik ze in een ovenschaaltje. Besprenkel ze met wat olijfolie en bestrooi met suiker. Kruid met peper en zout en konfijt ze 1 uur in de oven.
 2. De Pesto: Pluk de blaadjes van het basilicum. Rasp de parmezaan. Pers de citroen uit. Pel het teentje knoflook en snipper heel fijn. Rooster de pijnboompitten goudbruin in een pan met antiaanbaklaag zonder vetstof. Meng ze met het basilicum, de parmezaan, het citroensap, de knoflook en kruid met peper en zout. Voeg de olijfolie toe en mix tot een gladde pesto. Voeg nog grof zeezout olie toe naar smaak.
 3. Snij de kalkoenfilets in reepjes en kruid met peper en zout. Bak ze gaar in een pan met olijfolie.
 4. Kook de tagliatelle gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking in lichtgezouten water. Giet af en meng er meteen de pesto, kalkoen en kerstomaatjes door. Werk af met fijngehakte peterselie. PS Je kan ook een groene pesto kopen. (Aldi – Lidle ….)


Lach van de maand


Tot slot
Dit was het vierde nummer van Ûze Gazette voor het werkjaar 2017-2018.
Artikels, mededelingen en verslagen worden verwacht ten laatste op donderdag 11 januari bij Boudewijn.
Nummer 5 van het werkjaar 2017 – 2018 verschijnt op maandag 15 januari.