ÛZE GAZETTE Werkjaar 2017 – 2018

Nummer 1

26-06-2017

Ter overweging
Dean Karnazes

Ren als je kan, wandel als je wilt, kruip als je niet anders kan, maar geef in elk geval nooit op.


Verjaardagen

We wensen een gelukkige verjaardag aan…

27/06/1960 Dominique Arnoys 02/07/1956 Patricia Keters
03/07/1962 Patrick Vanhee 03/07/1998 Yana Meuleman
05/07/1956 Grace Carette 14/07/1974 Christel Vanovermeire
22/07/2007 Yluna Hillewaert 27/07/2005 Kiraya Verschraeghen
05/08/1946 Maria Robyns 28/08/2002 Dylan Meuleman
06/09/2006 Quentin Meuleman


Mededelingen
Patrick P. revalideert nu verder thuis . We duimen voor een voorspoedig herstel en we hopen dat hij ons binnenkort opnieuw kan opvrolijken met zijn gekende humoristische vragen en opmerkingen !
Eliane stelt van 6 juli tot 13 juli haar schilderijen tentoon in de romaanse kerk van Ettelgem ( Oudekerkstraat 8). Open op weekdagen van 14 tot 18 uur, zaterdag en zondag van 11 tot 18 uur
Op de denkdag werd het nieuw dagelijks bestuur voorgesteld. We verwelkomen Marcella, Sabine en Yvan als nieuwe leden. De uittredende leden: Bénédicte, Nancy en Boudewijn werden door Angelino bedankt.
Het Netwerk tegen Armoede zal de komende weken nog meer van deze digitale bierkaartjes lanceren om de (on)waarheid achter clichés over mensen in armoede bloot te leggen. Clichés die we nog al te vaak zien opduiken in de publieke opinie en bij politici.
Website & Facebook

Vredeswakes Langemark heeft een uitgebreide website waar alle info te vinden is. Je kan de site vinden via www.wakkervoorvrede.be

Wakker voor vrede- rap werd een mega hit.

Kinderen en hun rockende meester rappen voor vrede

Kinderen van de 5de en 6de klas van de Vrije Basisschool Madonna (Langemark) en hun muzikale meester Bart zorgden op zondag 21 mei 2017 voor een verrassing van formaat. Tijdens de kinderrechtenvredeswake in Langemark lanceerden ze hun Wakker-voor-vrede-rap. Die is nu al met lengtes voorsprong de coolste clip-met-een-boodschap van het jaar.

In de aanloop naar de vredeswake rond kinderrechten, plaatsten alle basisscholen van Langemark-Poelkapelle hun schoolfeest in het teken van ‘wakker voor vrede’. Zo ook de Vrije Basisschool Madonna, waar meester Bart alles uit de kast haalde om met kinderen van de 5de en 6de klas een rap te maken.

Tijdens inleidende workshops leerde hij de kinderen rappen, maar ging het ook inhoudelijk diep: over de Eerste Wereldoorlog, wat die in Langemark heeft aangericht en hoe belangrijk het is die tragedie nooit te vergeten. ‘Ja, we moeten samen werken aan een wereld zonder haat’, zo klinkt het.

De tekst van de rap werd helemaal geschreven door de kinderen. En die is niet mis te verstaan: ‘Dump de geweren, dump het geweld. Dan ben je in onze ogen echt een held.’ Meester Bart, in zijn vrije tijd semiprofessioneel muzikant, schreef de muziek en maakte een zo goed als professionele opname. Maar daar bleef het niet bij. Het enthousiasme was zo groot, dat hij met de kinderen ook een video-clip maakte. Die werd tijdens de vredeswake in primeur gelanceerd en de reactie van de meer dan 500 aanwezigen was stormachtig: de jonge rappers en hun meester werden met een staande ovatie en minutenlang applaus bedankt. De clip gaat intussen viraal op het internet en sociale media. De rap was al te horen op JOE FM en de ‘Wakker voor Vrede-band’ was te gast in de studio van Radio 2.

Kwartetspel leert kinderrechten kennen

Nog tijdens de vredeswake ‘Vrede: (g)een kinderspel’ werd het gloednieuwe Kinderrechten Kwartetspel voorgesteld. Het spel laat jong en minder jong kennis maken met rechten van kinderen. Voor de originele tekeningen zorgde Lise Vanlerberghe, die intussen zowat de ‘huistekenaar’ is geworden van Wakker voor Vrede. Het kwartetspel, dat tot stand kwam in samenwerking met Plan

België, kost € 8,- (excl. verzendingskosten) en kan besteld worden via peene.peter@skynet.be of op 0474 689 460.

De registratie van Ûze Plekke als goed doel voor de Warmste Week 2017 werd goedgekeurd door de Koning Boudewijnstichting. Vanaf september kunnen de luisteraars van Studio Brussel een actie organiseren voor onze vzw.
Voorbije activiteiten
Maandag 12 juni

Start van “ieders stem telt”

De deelnemers voor Ûze Plekke waren, Marcella, Patricia en Louis

Op de  eerste vergadering  was er  een mooie groep medewerkers van CAW, Ûze Plekke,

Samenlevingsopbouw, Brugge Vorming-plus en  stad Brugge. Er moet niet meer van nul gestart worden, wat positief is.

Er zal geschreven worden aan de prioriteitennota en die wordt dan bekend gemaakt aan de politieke partijen

Het voorstel is dat de stem van de mensen in armoede zeker wordt gehoord op 14 oktober 2018 bij de gemeenteraadsverkiezingen. Volgende bijeenkomst is maandag 11 september om 14u in het gebouw van Samenlevingsopbouw

Zaterdag 17 juni

Denkdag

Onze tweede denkdag met alle leden ging opnieuw door in ’t Roodhof. De zon was van de partij en enkele ‘moedigen’ gingen met de fiets.

We startten om 09,30u met groepsgesprekken rond vragen over de permanentie, de ontmoetingsavonden, de tandemwerking, getuigenissen, begeleiding en aantrekken van nieuwelingen, huisbezoeken… Alle ideeën werden nadien samengebracht en eens te meer was de oogst rijk!

De planning voor het komend jaar werd ook besproken en opgemaakt. Niettegenstaande het mooie weer werd er hard gewerkt maar ook de informele momenten ontbraken niet. De sfeer was opperbest. Dit belooft voor het komend werkjaar


Komende activiteiten
Zaterdag 15 juli daguitstap
Zondag 30 juli zondagsontbijt 8,30-10,00u ( Jan Boninstraat 20)
Dinsdag 15 augustus
Woensdag 23 augustus stranddag Zeebrugge 9,15u station, 9,34u trein
Zondag 27 augustus zondagsontbijt 8,30-10,00u ( Jan Boninstraat 20)
Maandag 4 september dagelijks bestuur
Maandag 11 september ontmoetingsavond


Netwerk vrijetijdsparticipatie

Mededelingen en activiteiten van het Brugs netwerk vrijetijdsparticipatie

Bart Hollevoet laat weten
Er is deze zomer ook heel wat te beleven in Brugge en omstreken. Wij selecteerden een aantal activiteiten die we heel leuk vinden:

Maar ook in de BIS zomeragenda, uitgegeven door het Stadsbestuur, vind je heel wat inspiratie voor zomeractiviteiten:

Speciale aandacht voor volgende begeleide activiteiten:

 • SPORTKRIEBELS : donderdag 6  juli vanaf  9  uur  30  in domein koude keuken – Sint-Andries
 • FEDEKAM TAPTOE: vrijdag 7  juli om  20  uur op de burg – voorprogramma vanaf 19 uur
 • GUSO MEETS SARATOGA MUZIEK VAN PIAZZOLLA & DE FALLA : dinsdag 18  julii om  20 uur in het concertgebouw
 • VÉLO BAROQUE MUZIKALE FIETSTOCHT DOOR HET BRUGSE OMMELAND : zondag  13  augustus om  10  uur  45: start vanaf het concertgebouw Het volledige programma vindt u op www.vélobaroque.be
 • BEKIJKEN VAN DE GOUDEN BOOMSTOET VAN OP ZITPLAATSEN AAN DE DIJVER zaterdag  19  en zondag  20  augustus vanaf  15  uur aan de dijver
 • De zomer is in aantocht! Vanuit de vrijetijdswerking van ‘Brugge(n) voor jongeren’ vindt er elke donderdag in juli en augustus een activiteit plaats. Het (aangepaste) programma kan je in bijlage terug vinden en houd ook onze facebookpagina in de gaten!We duiken letterlijk de zomer in met het Relax festival, in samenwerking met de jeugddienst, op vrijdag 23 juni en maandag 26 juni telkens van 12 tot 22 uur in S&R Olympia. Toegang is gratis voor jongeren tussen 12 en 15 jaar. Meer info over het programma kan je terug vinden op de website: https://jeugddienstbrge.be/relax

Mededelingen van het Vlaams fonds vrijetijdsparticipatie

Jan Zonder Vrees

 • Wat: Een geweldige cast neemt je mee naar het Vlaanderen van 1410, waar steden worden geteisterd door het moerasmonster Kludde. Enkel Antwerpen is nog veilig, de stad waar Jan Zonder Vrees woont. Hij kent geen angst, strijdt voor rechtvaardigheid en komt op voor de armen. Samen met slungel Dokus gaat hij op zoek naar Kludde en start een avontuur waarin liefde, spanning en humor een centrale rol spelen.
 • Waar: Brugse Stadsschouwburg
 • Wanneer: Zaterdag 16 september

Prijs: € 4 per ticket, Bestel nu je tickets!, Ga naar de website van

TeamJacquesVZW


Menu van de maand

Aardappelkoek met spek of ham

Ingrediënten voor 4 personen

 • 1,5 kilo aardappelen (type bintjes), geschild en in blokjes gesneden
 • 200 gr spekblokjes of blokjes gekookte hesp
 • 1 volledig ei + 1 eigeel
 • Peper, zout
 • Nootmuskaat ,paneermeel
 • vloeibare boter

 

Bereidwijze

 • Verwarm de oven voor op 200°C.
 • Kook de aardappelen gaar en laat goed uitlekken.
 • Bak de spekblokjes glazig in een braadpan met antiaanbaklaag zonder toevoeging van vetstof.
 • Kruid de aardappelen met peper, zout en nootmuskaat. Voeg er een volledig ei + 1 eigeel bij en prak de aardappelen fijn met een aardappelstamper (liefst niet pureren want dan wordt het een plakkerige aardappelkoek). Schep er de glazig gebakken spekblokjes door.
 • Beboter een ovenschotel of vuurvaste schotel (vergeet de randen niet !) en bestrooi met paneermeel.
 • Doe de aardappelpuree in de ovenschotel en druk alles goed plat met een vork zodat de volledige ovenschotel gevuld is. Bestrooi met paneermeel en maak een ruitjespatroon met vloeibare boter.
 • Bak de aardappelkoek met spek 25 à 30 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven.
 • Of, bak kleine ronde porties in de pan.
 • De aardappelkoek is klaar als de bovenkant krokant is en lichtjes meegeeft als je erop duwt.
 • Opdienen met wat sla en tomaten

Smakelijk!!

(gevonden op internet en aangepast)


Lach van de maand


Tot slot
Dit was het laatste nummer van Ûze Gazette voor het werkjaar 2016 2017.
Iedereen die op een of andere manier meewerkte, wordt van harte bedankt
Artikels, mededelingen en verslagen worden verwacht ten laatste op donderdag 7 september bij Boudewijn. Nummer 1 van het werkjaar 2017 – 2018 verschijnt op maandag 11 september.
We proberen voor de nieuwe jaargang rekening te houden met jullie voorstellen en suggesties.
….