Zondag 25 september: Jubileumbijeenkomst ATD...lees meer

Waren aanwezig: Annie, Marcella, Nancy met 2 kinderen, Wim, Reginald, Angelino en Louis.

Dit ging door in het Vesaliusinstituut te Oostende waar bij het binnenkomen allerlei infostanden waren opgesteld. Daar onmiddellijk bij aansluitend was er één grote ruimte met een dertigtal tafels en de mogelijkheid om je te bedienen van drank. Door verschillende sprekers werd toegelicht: De oprichting v/d internationale beweging ATD (All Together for Dignity) door Josepf Wresinsky, toen verblijvend in een daklozenkamp nabij Parijs in 1957, de pioniersstart van 20 jaar geleden in Middelkerke en de verdere ontplooiing in Oostende gericht op het armoedebeleid v/d stad, het voorbereiden v/d Vlaamse volksuniversiteit in samenwerking met het inloopcentrum Kwiedam, de deelname aan lokale samenwerkingsplatforms die de armoede bestrijden, enz… Heel wat medewerkers werden bedankt en in de bloemen gezet waarna de lijf- en strijdliederen v/d organisatie werden gezongen begeleid door een muzikaal trio. Alles verliep in een open en gezellige sfeer terwijl we konden genieten van smaakvolle Frans-brood-hapjes. Iedereen was blij het meegemaakt te hebben.

Donderdag 6 oktober 2016: Ledenvergadering BIZ Noord-Westvlaanderen ...lees meer

Locatie: CAW Noord-West-Vlaanderen Vlamingdam 36 8000 Brugge van 13u30 tot 16u30.

Aanwezig: 11 OCMW-medewerkers Noord-West-Vlaanderen, 3 CAW-medewerkers, 1 lid v/d Beweging van mensen met een laag inkomen, 4 leden van Ûze Plekke > Nancy, Wim, Paul, Louis.

Doelstelling:

° Evaluatie v/h lopend werkjaar

  • Bestendigen van – en inzetten op – samenwerking met: de stuurgroep, andere West-

Vlaamse   afdelingen, het Vlaams Centrum Samenwerking, Welzijnsschakels.

  • Jaarplan 2017 indienen
  • Procedures verder toegankelijk maken + folder
  • Toegankelijkheid website uitbouwen + driemaandelijks e-zine

– Leernetwerk en vorming + aanvullende acties zoals budgethuis voor volwassenen

  • Methodiekendag 5/2016 en Energieconferentie 12/2016
  • Budgetbeurs en mobiele budgetbeurs
  • Toolbox financiële educatie
  • Ouderavond financiële educatie
  • Signaalkaart voor de thuiszorg
  • Acties in het basis- en secundaironderwijs
  • Ondersteunen financiële competenties binnen de budget- en schuldhulp

°  Basis leggen voor het jaarplan 2017                                                                                                         

  • In 2015 werd een vijfjarenplan ingediend bij de Vlaamse Overheid wat de rode draad voor 2017 is
  •  In de kijker staat de toolbox financiële educatie bestaand uit vormingspakketten rond energie,  budgetvriendelijk koken, telecom, elektronisch bankieren, kopen op het internet, fraude o/h internet
  • Uitwisseling rond aanvullende acties zoals aanbod budgetcafés, intervisies met externe partners, week v/h geld, leernetwerken, preventie/sensibiliserende acties

° Suggesties en noden inbrengen door de partners                                                                                        

– Vragenreeks rond: week v/h geld, budgetcafé, leernetwerken, intervisies, budget- en schuldhulp

– In groep werd onze mening gevraagd rond de mogelijkheid v/h budgetcafé

Te bespreken en door te nemen binnen onze vereniging > nieuw document opgesteld in het kader v/d procedure collectieve schuldenregeling. Te bezorgen tegen 1/12/2016! 

Louis Desmedt

Vrijdag 14 oktober 2016: Quiz St-Baafs...lees meer

Chauffeur : Paul

Noëlla , Anna , Patrick Van Hee en Marcella

Zaterdag 15 oktober 2016: dag tegen armoede...lees meer

Thema wonen.

Er was veel volk en Ûze Plekke was goed vertegenwoordigd. Marcella maakte indruk met haar monoloog in het inspringtheater.

Klik HIER voor de fotoreportage.

Maandag 17 oktober 2016: solidariteitsontbijt Familiezorg...lees meer

Ontbijt met Familiezorg op 17 november 2016

Ontbijt met Familiezorg op 17 november 2016

Donderdag 20 oktober 2016: Alg. vergadering Brugge Dialoogstad...lees meer

Algemene vergadering Brugge Dialoogstad

René , Patricia , Angelino  en Louis

Donderdag 20 oktober 2016: netwerk tegen armoede...lees meer

  1. Toelichting Jarenplan 2017
  • 17 oktober 2017 – er wordt opnieuw een gezamenlijk thema gekozen. De verenigingen kunnen voorstellen formuleren. Tegen jan 17 wordt een keuze gemaakt. Nadruk ligt opnieuw bij lokale initiatieven.
  • Menswaardig inkomen: eind 2016 wordt hierover een grote forumvergadering georganiseerd.
  • Opmaken van een overzicht van cliché-beelden (vooroordelen), en van voorstellen om die weg te werken.
  • Co-creatie met bedrijven: hoe mensen in armoede duurzamer aan het werk houden. Er zijn al afspraken met Ethias en P&V verzekeringen. Focus op reguliere bedrijven = bedrijven buiten sociale sector. Vakbonden worden erbij betrokken. Ook dagcontracten komen in aanmerking.
  • Voedselverspilling tegengaan: ipv voedsel gratis te verdelen via voedselbanken, een sociale economie creëren waar iedereen terechtkan, bvb overschotten aan sterk verminderde prijs aanbieden via soort kringwinkels.
  • Specifieke acties rond leesbaarheid teksten
  • Gekleurde armoede bij jongeren: nadruk leggen op tekorten bij het gezin. Kinderpardon !!
  1. Evaluatie armoededecreet Vlaamse Regering

Op 19 december is er een belangrijke vergadering bij minister Vandeurzen met 5 organisaties: Bind-kracht (krachtgerichte hulpverlening in dialoog met mensen in armoede), De Link (opleiding en tewerkstelling ervaringsdeskundigen), Cedes, Welzijnszorg en Netwerk tegen armoede. Op de agenda: de stem van mensen in armoede, vorming over armoede, innovatie van het armoedebeleid, co-creatie inzetten binnen het armoedebeleid. – Om alle armoede organisaties te kunnen bereiken met gezamenlijke directieven wil het kabinet Vandeurzen van het Netwerk een spreekpartner maken. De is in tegenspraak met het onafhankelijk karakter van het Netwerk.

Zaterdag 22 oktober 2016: introductiedag welzijnsschakels, Roeselare...lees meer

Op zaterdag 22 oktober 2016 zijn Ignace,Mieke,Anna,Marcella en Angelino naar Roeselare getrokken.

We werden hartelijk ontvangen in de welzijnsschakel T Hope. In totaal waren er een 25 tal vrijwilligers aanwezig. Er werd een kring van stoelen gemaakt waarvan drie stoelen versierd waren. Er werd hen gevraagd hoe het voelt om op die speciale stoel te zitten. Het voelt goed maar we denken dat er wat achter zit en dat was inderdaad zo.

Dit moet aantonen dat 1 op de 7 mensen in armoede leeft.

De mensen die op de versierde stoelen zaten konden dan ook op een deugddoende knuffel rekenen. Hoe voelde het om geknuffeld te worden ook door mensen die je niet kent.

Het voelde goed aan om zo verwelkomd te worden.

Er word eens gekeken hoe welzijnsschakels omgaan en wat ze doen om die mensen zich te laten goed voelen. Ook belangrijk is wie ze bereiken en hoe ze te bereiken.

We hoorden dat sommige adressen van het OCMW en scholen kregen.

Wat bij ons in Brugge ondenkbaar is al zou dit toch een stap vooruit zijn maar het mag zomaar niet. Dit kan enkel met toestemming van de persoon zelf. Een hulpverlener zou het wel kunnen aanbieden ook hetzelfde bij scholen. Al weet ik niet of scholen het belang van een welzijnsschakels wel kennen .

Mensen in armoede laten zich niet zomaar overhalen om die stap te zetten toch kan je proberen op verschillende om die personen bewust te maken dat het helpt dat ze er niet alleen moeten voor staan. Het is ook belangrijk om ieder persoon gelijk te behandelen want dit word zeker opgemerkt door anderen.

Huisbezoeken schijnt overal wel belangrijk te zijn, toch merken we dat dit niet altijd aanvaard word. Vooral bij mensen waar het rommelig ligt en zich er toch wel voor schamen. Als het moeilijk gaat geef het niet op en laat iemand anders de taak overnemen waar het misschien beter mee klikt. Op die manier kan je wat opening maken om toch achter de noden te komen.  Speeddate.

We kregen de kans om onszelf en wat we deden in onze welzijnsschakel voor te stellen. Ieder persoon moest iemand uitkiezen om te starten en zo om de zoveel tijd doorschuiven om aan zoveel mogelijk mensen je kenbaar te maken. Moet zeggen dat was heel interessant maar te kort.

Wat betekend vrijwilliger zijn en wat heeft er je ertoe gebracht om vrijwilliger te worden.

Er kwamen verschillen de verhalen naar boven.

Ik ging in pensioen en wens mijn tijd nuttig te gebruiken ,daarom ging ik op zoek en kwam zo in een welzijnsschakel te recht.

Ik zou niet anders meer willen doen het verschil dat je maakt bij mensen ook al was het maar een luisterend oor.

Zoals een vrijwilliger zei lusteren,lusteren,lusteren en nog een ki lusteren.

Er was ook een jonge dame van 18 jaar die zei hier in t hope weten ze meer van mij dan al de professionele hulp die ik al kreeg.

Het verschil is bij professionele is er altijd een moeten aan bij welzijnsschakels niet. Dit maakt het zoveel gemakkelijker om je verhaal kwijt te kunnen.

Ik voel me hier thuis en dat is belangrijk en wil ik eens iets niet doen dan is dat maar zo. Voor mij was dit een opmerkelijk verhaal dat jaren studies niet opwegen tegen gewone vrijwilligers.

Wat heeft uze plekke voor jou betekend Angelino.

Uze plekke was voor mij het keerpunt in mijn leven van armoede. Ik voelde mij gesteund en kon er over praten met lotgenoten. De periode van schuldregeling was heel moeilijk, maar er was steeds iemand voor mij en mijn gezin. Uze plekke gaf mij ook de ruggegraad die ik niet had, ik stond steeds weggestoken durfde niets zeggen kon niet voor mezelf opkomen. De stappen die ik deed in de loop der jaren ,sta ik nu op de voorgrond en durf nu opkomen voor mezelf maar ook voor anderen. Armoede maar ook verdoken armoede moet bekend en uitgeroeid worden. Dit kan enkel als de maatschappij er bewust van is dat ook hier armoede is. Spreek met je buren en doe die kleppen voor de ogen weg. Pas dan gaan we naar een betere wereld zonder(minder)armoede ook bij ons.

Een greep uit de introductie dag  Met dank aan T’Hope Roeselare

Angelino M.

Maandag 24 oktober: eerste speelnamiddag...lees meer

Klik HIER voor een fotoreportage.