ÛZE GAZETTE Werkjaar 2017 – 2018

Nummer 1

11 september 2017

Ter overweging

Waar mensen elkaar dragen, begint hoop te dagen

.


Onze jarigen

We wensen een gelukkige verjaardag aan…

12/09/2008 Kesteloot Kate Deluna 27/09/1948 De Neve Viviane
18/09/1943  Dekant Réginald 27/09/1962  Van Mullem Nancy
20/09/1976  Tanghe Brenda 28/09/2005  Jonckheere Shania
22/09/2001  Philippaert Jordy 06/10/1999  Meuleman Shauny
24/09/1961  Allaert Marleen 08/10/1998  Demuynck Lucas


Wist je dat...?
 • We in het vorig nummer van Ûze Gazette de verjaardag van Nadine vergaten…?  Ze verjaarde op 10 augustus. Sorry Nadine en toch een welgemeende proficiat!
 • Viviane en Nancy VM op dezelfde dag jarig zijn…?
 • Patrick P. rustig en goed herstelt en vanaf 1 augustus langzamerhand opnieuw wat administratieve taken ( verwerken inkomende mails ) op zich nam …? Ondertussen is hij volledig hersteld en zal hij ons opnieuw ‘opvrolijken’ tijdens de permanentie en de ontmoetingsavonden
 • Angelino een tijd werd opgenomen in het ziekenhuis maar nu opnieuw even actief is als vroeger…?
 • Arissia geslaagd is voor het ingangsexamen aan de school ZoWe en start met 1 september voor opleiding verpleegkunde.  Jana start ook in het hoger onderwijs in Vives.
 • Nancy revalideert na een heupoperatie (zeker 3mnd). Een kaartje of telefoontje zou haar plezier doen.
 • Nancy V. maandag mag starten in GB Knesselare. Daar mag ze een maand stage lopen en mogelijks daarop een vast contract krijgen. Het gaat om een deeltijds contract.
 • Nadine dit jaar meeging op vakantie met Gandalf…? ( zie verslag ) Nadine schreef op de website:

Bedankt voor alles vzw Gandalf het was echt een week om nooit meer te vergeten. Jammer dat mooie liedjes nooit niet lang duren

 • De aanstelling op 27 augustus van onze nieuwe pastoor Filip Vanbesien was een mooie deugddoende maar vooral zinvolle viering. Ûze Plekke was hier goed vertegenwoordigd (12 leden). Filip heeft beloofd dat hij ongetwijfeld naar Ûze Plekke zal komen, maar we moeten hem nog wat tijd geven. Momenteel is het voor hem bij aanvang van het nieuwe werkjaar heel druk, alles is ook nieuw maar hij komt vast en zeker UP bezoeken..
 • Kardinaal Godfried Danneels ( de broer van Lieve ) gevierd werd voor zijn 60 jaar priesterschap.
 • Dat Bénédicte en Ludo op fietsvakantie reden naar Nederland en dat ze op hun gewone stadsfietsen in totaal 1280km aflegden!
 • Dat vanaf heden het inloophuis ’t Sas ook te vinden is op facebook  onder ‘ Vereniging ’t Sas’.
 • Dat in Brugge amper op drie dagen tijd drie mensen dood in hun huis werden gevonden en dat de stad Brugge een ‘ anti-eenzaamheidsplan’ gaat opstellen ?
 • Dat er nieuwe leefloonbedragen vanaf 1 september 2017 gelden:
  • voor een samenwonende (categorie 1): 595,13 euro per maand of 7.141,58 euro per jaar (basisbedrag: 5.202,20 euro)
  • voor een alleenstaand persoon (categorie 2): 892,70 euro per maand of 10.712,38 euro per jaar (basisbedrag: 7.803,31 euro)
  • voor een samenwonende met een gezin ten laste (categorie 3): 1.190,27 euro per maand of 14.283,19 euro per jaar (basisbedrag: 10.404,42 euro)
 • Van 23 september tot 1 oktober de week van de verbondenheid doorgaat…?

Gezellig eten in groep
wij doen een oproep!
Een brunch, spaghetti-avond of wafel, doe mee met ons aan de

LANGSTE TAFEL

Iedereen wordt verbonden – met hartige hapjes en zoete zonden

Haal maar boven dat receptenboek

Bekijk eenzaamheid eens vanuit een andere hoek

 • Dat Angelino meewerkte aan dit project met als eindpunt deze tentoonstelling en dat we wellicht een bezoek in groep zullen organiseren?
Wat voorbij is...
 • Vrijdag 23 juni: Samen tegen armoede.

Om 19 u samenkomst in Roeselare naar aanleiding van het einde werkjaar.

Met 8 personen en 2 auto’s hebben we de verplaatsing gemaakt.

Aanwezigen:Marcella,Vivianne,Christiane,Angelino,Anna,Trui,Patricia en Sabine.

Er was een hartelijke ontvangst met een hapje,een drankje en lekkere belegde broodjes.

Vele Westvlaamse schakels uit verschillende regio’s waren aanwezig.Na het verwelkomingswoord van de voorzitter en enkele inspirerende verhalen,konden we luisteren en genieten van een leuk optreden van Mong en zijn gasten.

 • Dinsdag 27 juni: Bijeenkomst “De Langste Tafel”

Aanwezig: Muriel, Sabine, Silvie, Femke, Katia. Louis nam deel voor Ûze Plekke.

In de week van de verbondenheid, op 28 september, gaat “de langste tafel “ door waaraan iedereen kan plaatsnemen van 12 u tot 14u. Katia legde de achterkant van het station vast. We krijgen de volledige ruimte ter beschikking om vrij te gebruiken. Er kunnen ook optredens geboekt worden.

Het aangeboden eten is “pot luck“. De deelnemers en de organisaties brengen iets mee. Alles moet koud zijn zoals salades, pastasalades, wraps, desserts, enz…

Enkel partners die effectief meewerken, aanwezig zijn op de voorbereidende vergadering en meewerken de dag zelf, kunnen hun logo gebruiken voor de publiciteit.

Wie wordt er uitgenodigd?   Iedereen van Brugge Dialoogstad, OCMW, Stad, CAW (crisisopvang, residenties + personeel), Vormingplus, FMDO + verenigingen, LOI, 11.11.11, Patio, Psychiatrisch Ziekenhuis OLV, Syntra,      KU Leuven, Howest, alle diensten van het KAM-gebouw, Huis van de Bruggeling, + Mijn Brugge, de moskee, Samenlevingsopbouw, Wieder, Ûze Plekke, Wereldwinkel en eventueel de concessiehouders van het station (indien ze sponsoren). Na overleg kan de lijst nog aangevuld worden.

De volgende bijeenkomst is voorzien op dinsdag 22 augustus om 9u in het Huis van de Bruggeling.

Louis nam deel aan deze vergadering en bericht het volgende aangaande de taakverdelingen:

° Vanaf maandag 25/9 wordt onze medewerking gevraagd voor de bedeling van flyers.

° We bereiden 30 pot-luck-maaltijden om aan te bieden op het evenement. De nodige afspraken en  schikkingen zijn reeds genomen.

° Op de dag zelf wordt er vanaf 9u30 samengekomen om alles in gereedheid te brengen. Er worden nog vrijwilligers gevraagd om de “handen uit de mouwen“ te steken. Wie belangstelling heeft kan zich opgeven op onze OA van 25/9.

Met dank voor jullie interesse en toekomstige medewerking!

 • Zaterdag 15 juli: daguitstap

Met 54 volwassenen en kinderen waren we ingeschreven. Iedereen vond het jammer dat Angelino er wegens ziekte niet bij kon zijn.

Marcella maakte een verslag:

Eindelijk zaterdag 15 juli onze jaarlijkse verrassingsuitstap we keken er allemaal naar uit, iedereen was mooi op tijd in Uze Plekke waar het ontbijt de ronde deed.

Stipt om 8 uur de bus op en vertrekken naar het onbekende, na een uurtje waren we ter plaatse en dat was in Zonnebeke- Passendale waar we het museum- de loopgraven en het grote soldatenkerkhof (35.000) graven hebben bezocht.

 Ons hart ging uit naar al die mannen die gestreden hebben in de eerste wereldoorlog.

In weer en wind, in sneeuw- regen – hitte- vriezen en door nat zijn van de modder. Wat hebben die mannen gevochten. Jong en oud allen op de eerste rij.

We kunnen ons niet voorstellen hoe die mensen hebben geleefd. (wij klagen al bij een beetje regen). Allemaal mannen met ouders? met vrouw en kindjes, met hun beminden vrienden en familie, allen hebben ze het leven gelaten, 35.000 mensen onvoorstelbaar en WAAROM ???? Het verdriet van de families moet immens groot geweest zijn en nog steeds. Ook wij voelen het nog steeds in ons hart. Alle pluimen van de wereld zijn  niet genoeg om deze mensen te bedanken.,

Rond 12 uur terug op de bus voor ons volgende verrassing, dat was Bellewaarde, daar hebben we ons buikje rond gegeten, daarna genoten van alles wat het park ons te bieden heeft. Alle attracties  zijn aan bod gekomen, anderen hebben genoten van een deugddoende wandeling en nog eens genoten van de bootjes.

Om 17.30 uur verzamelen en terug op de bus.
Naar Brugge voor onze BBQ, alles stond klaar, we konden zo aan tafel het was super lekker en meer dan genoeg.
Daarna heeft iedereen geholpen met opruimen. Dat was het einde van onze prachtige dag. Allen blij en gelukkig naar huis.

OP naar volgend jaar.

Marcella

Meer  info over het museum: www.passchendaele.be

 • Maandag 24 tot zaterdag 29 juli: Vakantie met Gandalf
  Een weekje in Overpelt. Omdat het recht op vrije tijd er is voor iedereen.

Nadine getuigt:

Ik kan het niet verwoorden om dat gelukkig gevoel uit te drukken.
Ik was voor 6 dagen een koningin.
Samen met Yluna en Keano ben ik Gandalf heel dankbaar.
Het was een vakantie waar deelnemers en vrijwilligers alles samen gedeeld hebben, geen verschil en alle respect voor elke familie met daarbij die warme vriendschap.
Er was een ruime keuze aan ontspanning voor groot en klein. Geen tijd om aan zorgen te denken, echt de kans gekregen om tot rust te komen, we werden zo verwend.
Zeer lekker eten dat elke dag begon met een rijk gevulde ontbijttafel !
Waarom twijfelde ik zo om mee te gaan ? Zonder twijfel blijven de mooie herinneringen altijd bij en als ik het moeilijk krijg neem ik het steentje dat we daar gekregen hebben ter hand en koester ik de mooie momenten.
Dank aan iedereen en proficiat voor alle vrijwilligers van Gandalf.

 • Woensdag 23 augustus: stranddag
  Het was een  zonnige dag en vele ‘Ûze Plekkers’ waren aanwezig en hebben genoten!

 • Maandag 28 augustus: Jaarlijkse voorzittersbijeenkomst  v/d “Kern St Baafs“ over het gebruik v/d lokalen in het parochiaal centrum Valkenburg.

Angelino en Louis namen deel.
De voorzitters van tal van verenigingen hebben, in overleg met de bestuurlijke administratie, de planningskalender 2017-2018 doorgenomen om de nodige aanvullingen en wijzigingen door te voeren.
De voorzitter lichtte de waardevolle betekenis v/h centrum toe en wees tevens op de bedenkelijke financiële toestand. Vandaar dat er van de verenigingen initiatieven worden verwacht ter verbetering v/d financiële lasten.
In dit verband zal Ûze Plekke zich mee inzetten voor de soep-actie-verkoop en de opbrengsten van de toneelvoorstelling van 10/3/2018 aan het centrum schenken.


Wat nog komt...
Donderdag 14 september contactavond welzijnsschakels
Dinsdag 19 september: getuigenis bij Rotary Jabbeke ( 19,00u, restaurant Oosthof )
Zaterdag 23 september
 • 09,30u: vakantieparticipatie ( de Snuffel )

We zetten een 10-tal vakantiebestemmingen in de kijker tijdens de “Iedereen Vakantie Toer”. Van daguitstappen tot kamperen, vakantie dat is samen zijn, genieten, en… samen zingen…

 • 14,30u: jubileumviering ATD

Programma: – 14.30 uur Eucharistieviering in de kerk Maria Assumpta, Kon. Elisabethsquare Assebroek. Opgeluisterd door kerkkoor Maria Assumpta – 15.30 uur in de Cultuurzaal Daverlo, Dries 2, Assebroek De Beweging ATD Vierde Wereld en Père Joseph Wresinski, voorgesteld door de medestandersgroep Brugge, i.s.m koor Solied

Maandag 25 september ontmoetingsavond
Woensdag 27 september start campagne WZZ in Vives
Programma: 18u30 – 19u30: Vrije toegang tot het rennersdorp (onthaal en infomarkt)1 19u30 – 20u00: Teampresentatie (podiumprogramma) 20u10 – 20u50: Koninginnenritten (werkwinkels) 20u50 – 21u30: In het wiel van de experts (praktijksessies) 21u30 – … Bevoorrading (receptie)


Donderdag 28 september de langste tafel

van 12,00u tot 14,00u aan de achterkant van het station.


Maandag 2 oktober dagelijks bestuur
Woensdag 4 oktober panelgesprek ‘ieders stem telt’
 Maandag 9 oktober   ontmoetingsavond


Vrijetijdsparticipatie
Alle activiteiten kan je vinden in het programmaboekje.

In het vervolg vermelden we hier enkel de activiteiten waaraan we in groep willen deelnemen ( inschrijven via infobord ) en de activiteiten die Bart nog eens extra in de kijker wil zetten.

Bart meldt:

 • In september hebben we een (voor ons normale doen) beperkt programma. Maar het is een mooi programma: September Jazz, 2 orgelconcerten, de expo rond Leonardo Da Vinci, gratis deelname aan de techniekacademie, Kookeet, de 2de reeks Start to Move-Aquagym en 3 films van De Andere Film.

Voor deze organisatie verandert heel wat, in september. Doordat Cine Liberty de deuren sluit, moesten zij op zoek naar een andere locatie. Uiteindelijk kozen ze voor Kinepolis. We willen dit uitdrukkelijk vermelden, omdat dit voor een aantal deelnemers een probleem kan zijn. Met het openbaar vervoer raakt immers niet iedereen op donderdagavond nog thuis.

 • HET BRUGS NETWERK VRIJETIJDSPARTICIPATIE BREIDT UIT

Waar ik al lang op hoopte, is eindelijk een feit: vanaf 1 september werken we met 2 maatschappelijk werkers voor het Brugs Netwerk Vrijetijdsparticipatie.

Jovi Cauwels zal in de toekomst samen met mij de verschillende initiatieven opvolgen. Jullie zullen hem ongetwijfeld binnenkort leren kennen, als jullie contact opnemen met de dienst of tijdens activititeiten en vergaderingen.

 • Activiteiten ’t inloophuis ‘ t Sas
  • Donderdag 14 september : van 14:00u tot 16:30u ‘hobbynamiddag’ : thema : wenskaarten.
  • Maandag 18 september : van 15u tot 17u Het ‘maxi-ganzenspel ‘: groot ganzenbord met leute en plezier voor groot en klein.
  • Donderdag 21 september van 14:30u tot 16:30u ‘kwis’- namiddag : meer info : zie activiteitenbord
  • Woensdag 27 september van 14:30u tot 16:30u ‘vragen staat vrij’ : muzikale namiddag
  • Wekelijks terugkerende activiteiten
   • Hulp met smartphone,facebook,…Iedere maandag Van 16-17u : antwoord op jullie vragen. Inschrijven verplicht, max 5 personen.
   • Voetbaltraining Allemoale thope / Tous ensemble Iedere maandag van 19:15u tot 21u Meer info bij de groepswerkers of zie folder
   • Kaartersnamiddag Iedere vrijdag van 13:00u tot 16:00u
 • Zondag 17 september:

opent het Concertgebouw Circuit met een groot, gratis openingsfeest. We starten de dag met koffiekoeken voor iedereen. De hele dag door zijn er performances en kleine concerten in alle hoeken van het gebouw, creatieve ateliers en kinderknutselhoeken. En uiteraard kan je het gloednieuwe Concertgebouw Circuit ontdekken, met ook een aangepast parcours voor kinderen. Samen met de stad Brugge vieren we ook de opening van het eerste heraangelegde deel van ’t Zand.

Kom binnen en ga op ontdekking!

 Wist u dat het Concertgebouw op veren is gebouwd? En dat de akoestiek in de Concertzaal wereldwijd wordt bejubeld? Dat, en veel meer, ontdekt u op het Concertgebouw Circuit. Een origineel belevingsparcours, dat u langs de hedendaagse kunstcollectie en klankinstallaties brengt, laat kennismaken met de architectuur, en gaat tot op het dakterras met verbluffend uitzicht op Brugge. Speciaal voor families is er een speels parcours, vol leuke opdrachten en spelletjes.

Programma

10.00 uur: Gratis koffie met koffiekoekjes in het vernieuwde Concertgebouw Café

10.30 uur: Feestelijke inwandeling Concertgebouw Circuit, onder begeleiding van fanfare

12.00 uur: Start live uitzending Radio 2

14.00 uur: Gratis popcorn voor de jongsten

16.00 uur: Ode aan de Linden, door Producties & Zonen, gevolgd door een grote vliegerkesworp o.l.v. Henk Rijckaert, vanop het dakterras van het Concertgebouw. Mét gratis vat voor iedereen die meedoet!

Doorlopend van 10 tot 16.30 uur: Kinderhoeken, performances, mini-concerten, creatieve ateliers…

 • Op dinsdag 19 september wordt in het dienstencentrum Van Volden de aftrap gegeven van een reeks Budget(praat)cafés.

De term Budget(praat)café verwijst naar een laagdrempelige ontmoetingsplaats waar op een informele manier van elkaar geleerd kan worden over alles wat met budget te maken heeft of eraan gelinkt is. De kracht van een Budget(praat)café is dat de deelnemers leren van elkaar. Maar meer dan dit is het belangrijk dat het Budget(praat)café een plaats is waar mensen elkaar kunnen ontmoeten.

We beperken het aantal deelnemers per Budget(praat)café tot maximum 15, vooraf inschrijven via de dienstencentra is verplicht. Per Budget(praat)café staat één van de volgende thema’s centraal: assertiviteit & communicatie, bankieren, boodschappen, budgetplanning, energie, paperassen en telecommunicatie. De begeleiding van de Budget(praat)cafés is in handen van een budgetcoach van de dienst budget- en schuldhulpverlening.

Meer info vind je in bijlage of kun je krijgen bart.vantroye@ocmw-brugge.be |www.dienstencentra-brugge.be

 • Zaterdag 23 tot maandag 25 september: Achterkant station: kookeet
Menu van de maand

Hete bliksem ovenschotel

Ingrediënten voor 4 personen

 

Benodigdheden:

 • 2 uien
 • 500 gr gemengd gehakt
 • 500 gr aardappelen om puree te maken
 • Een scheutje melk
 • Peper – zout – nootmuskaat
 • Boter
 • Suiker
 • 1 kg appelen
Bereidwijze

 1. Schil de aardappelen en kook ze gaar. Giet af, stamp fijn en maak de puree aan met een scheutje melk. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
 1. Fruit de ui glazig in 25 g boter. Voeg er het gehakt aan toe en bak gul. Kruid met flink wat peper en zout. Laat onder deksel 5 minuten verder garen.
 1. Hou 2 appels apart voor het garnituur. Schil de rest van de appels, verwijder het klokhuis en snij ze in vrij grote stukken. Doe er 1 of 2 eetlepels water bij en stoof de appels onder deksel tot moes. Voeg er suiker naar smaak aan toe. Doe er ook wat citroensap bij. (gaat het verkleuren tegen)
 1. Verwarm de oven voor op 190° C.
 1. Vet een ovenschaal in en schep er de appelmoes in. Schep daarop het gehakt en dek af met de puree. Snij de twee resterende appels met behulp van een mandoline in heel dunne plakjes. Leg ze dakpansgewijs op de puree. Verdeel nog 25 g boter in vlokjes over de schotel en bak 30 minuten in de voorverwarmde oven. Serveer goed heet!

 

Smakelijk


Lach van de maand


Tot slot
Dit was het eerste nummer van Ûze Gazette voor het werkjaar 2017-2018.
Artikels, mededelingen en verslagen worden verwacht ten laatste op donderdag 5 oktober bij Boudewijn.
Nummer 2 van het werkjaar 2017 – 2018 verschijnt op maandag 9 oktober.